Križánek (TIP): Sú dôležitejšie veci, ako zbierať pokuty od vodičov

0
TIP (Autor: TIP)

S cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť na cestách, polícia naďalej robí dopravno-bezpečnostné akcie. Zameriavajú sa na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu alebo iných návykových látok a dodržiavania pravidiel cestnej premávky. Tieto akcie by mali viesť najmä k zabráneniu ďalších strát na ľudských životoch a k celkovému zníženiu počtu nehôd. Dovoľte, aby som sa s vami podelil o osobnú skúsenosť.

Nedávno som cestoval smerom z Ružomberka do Banskej Bystrice. Na začiatku vjazdu, resp. na výpadovke do/z Banskej Bystrice, kde sa zvyšuje počet jazdných pruhov z dvoch na štyri, je dopravná značka obmedzujúca rýchlosť na 70 km/h. Keďže som predbiehal pomalšie idúce dodávkové vozidlo a mohol som ísť v ľavom jazdnom pruhu, nemal som možnosť vidieť ďalšiu dopravnú značku, ktorá pravdepodobne oznamovala začiatok mesta Banská Bystrica, nakoľko nebola umiestnená aj po mojej ľavej strane. Po niekoľkých sto metroch som bol zastavený hliadkou OR PZ, ktorá mi namerala rýchlosť 75 km/h.

Keď som tvrdil, že som značku nevidel, lebo som predbiehal iné motorové vozidlo, hliadka mi „vysvetlila“, že je to moja chyba a že som sa mal lepšie pozerať. Súhlasím. Mal som sa lepšie pozerať. Ale mohol som sa akokoľvek lepšie pozerať, nemohol som dopravnú značku obmedzujúcu rýchlosť vidieť, nakoľko medzi mnou a značkou bolo iné vozidlo. Samozrejme som sa opýtal, či je nás takých viac a policajti odpovedali, že áno. Ľudia si všimnú iba sedemdesiatku. Ale mnohí, ktorí to tam nepoznajú, si druhú dopravnú značku obmedzujúcu rýchlosť na 50 km/h už nevšimnú alebo nezbadajú, a preto tam často merajú rýchlosť. Lebo je to istota, že sa práve na tom mieste vyzbiera rýchlo a veľa peňazí. Keby mi aspoň povedali, že je to nehodový úsek alebo podobne… Vystavili mi pokutu, ktorú som na mieste s ťažkým srdcom zaplatil. Áno. Zaplatil, a tak som predišiel správnemu konaniu.

Dôležitejšie ako zbierať pokuty

Rozumiem tomu tak, že na obmedzenie rýchlosti má dopravná polícia svoje opodstatnené dôvody, ale sú určite možnosti, ako lepšie informovať o takýchto obmedzeniach, ako len represívne pôsobiť na cestách a rozprávať o tom, koľko máme dopravných priestupkov a nedisciplinovaných vodičov a aké pokuty dokáže polícia vyzbierať.

V prvom rade by však spoločnosť mala vytvoriť potrebu chrániť životy a zdravie účastníkov dopravy. Je to dôležitejšie, ako zbierať pokuty, a to aj od vodičov, ktorí závažne porušia cestný zákon len preto, že  nevideli dopravné značenie.

- Reklama -