Solymos (Most-Híd): Financovanie kultúr národnostných menšín sa dá vyriešiť len vo vláde

0
László Sólymos, podpredseda strany Most-Híd (Autor: SITA)

Aj keď k schváleniu zákona o fonde na podporu kultúry národnostných menšín chýbalo iba šesť poslaneckých hlasov, podľa Solymosa je veľkým krokom vpred, že sa táto dôležitá téma dostala na pôdu NRSR.  V prvom čítaní prešla s podporou všetkých poslaneckých klubov a prebiehali o nej viaceré odborné diskusie počas uplynulého obdobia. 

Inšpiráciou modelu bol Fond na podporu umenia zriadený práve touto vládou. Hlavnými zásadami, na ktorých je postavený navrhovaný dotačný systém, sú stabilita, samospráva, odbornosť a úmernosť. „Nakoľko sú menšinové kultúry charakterom značne iné ako majoritná Slovenská kultúra, snažili sme sa o vytvorenie takého modelu, ktorý sa čo najviac podobá na pôvodný fond, ale tiež berie do úvahy špecifiká menšinových kultúr,” uviedol László Solymos.

Uzákoneným dotačného systému by financovanie národnostných menšín získalo stabilitu, vyriešila by sa tým už dekády nedoriešená téma. „Samozrejme ma mrzí, že poslanci nepodporili náš návrh, ale to neznamená, že fond nemôže byť uzákonený v budúcnosti. Návrh zákona je vypracovaný, a ak sa dostaneme do vlády, tak ho aj uzákoníme. Aj preto je dôležité, aká vláda vznikne po marcových parlamentných voľbách,” dodal na záver podpredseda strany Most-Híd László Solymos.

- Reklama -