Chovan (SNS): Byrokracia zadúša podnikanie mladých

0
Vladimír Chovan (Autor: SNS)

Dnes platné nahlasovacie, registračné a administratívne povinnosti najhoršie znášajú najmenší podnikatelia. Aj preto Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) pripravilo v pondelok 23. 11. 2015 pre relevantné politické strany diskusné fórum o stave podnikateľského prostredia na Slovensku.

Zástupcovia ZMPS analyzovali názory mladých podnikateľov v tzv. Indexe prekážok v podnikaní. Mladých najviac trápi nestálosť schválenej legislatívy, vysoká frekvencia zmien prijatých zákonov a vysoké daňovo-odvodové zaťaženie. Za najväčšie prekážky v podnikaní označili tiež nízku flexibilitu pracovného práva a zlú prístupnosť k verejným tendrom a zákazkám.

Mladí podnikatelia svoje návrhy, ako znížiť bariéry v podnikaní a zlepšiť podnikateľské prostredie, spracovali do 30-tich odporúčaní podnikateľov do 30 rokov a predložili ich politickým stranám. Vo väčšine prípadov ide o návrhy, ktoré mali byť už dávno realizované v praxi.

SNS na stretnutí vyjadrila pripravenosť podporiť všetky tieto návrhy a podnety a pomôcť ich uviesť do života. SNS rovnako víta záujem mladých podnikateľov o pri tvorbe hospodárskych politík, legislatívy a odborných politických programov.

Podľa SNS sú malí podnikatelia a živnostníci pilierom ekonomiky v každej spoločnosti. SNS dlhodobo deklaruje, že pre zlepšenie podnikateľského prostredia je nevyhnutné znížiť daňové a odvodové zaťaženie, zrušiť daňové licencie a znížiť byrokraciu. Problémom je aj nestálosť právnych predpisov a nejednoznačnosť zákonov, čo prináša právnu neistotu.

- Reklama -