Géci (DS): Mladí chcú robiť, keď nie doma, tak vonku

0
Studenti, ilustrační foto (Autor: Hans Štembera)

Začínal som ako umývač riadu a teraz robím obsluhu pri stoloch v reštaurácii. Mám solídneho zamestnávateľa, ktorý za mňa  riadne platí odvody. Pokiaľ sa vratiš každý rok (robím cez letnú a zimnú sezónu) k predchadzájucemu zamestnávatelovi, automaticky ti zvýši plat.

Je tu iná mentalita. Slovák u nás doma ti bude robiť za 300 eur čistého (napríklad aj môj otec), nemec sa nad tým ani nepozastaví. Služby sú v Nemecku drahšie. Reštaurácii ťa jedlo vyjde od 8 do 30 eur. Kaderník berie za pánsky účes 16 eur (keď robíš v službách nesmieš vyzerať ako lump). Potraviny v obchodoch sú podľa mojich skúseností tu v Nemecku lacnejsie a určite kvalitnejsie. Majitelia podnikov, veľmi často pracujú spoločne so svojimi zamestnancami. Pričom na Slovensku chce skoro každý šéf len riadiť druhých a voziť sa na drahom aute. Podľa môjho názoru by mali na Slovensku zdvihnuť minimálnu mzdu na 1100 eur, služby by potom mohli byť kľudne 3-4 krát drahšie. Odvody za zamestnancov by mali byť automaticky odvádzané aj v malých podnikoch. Každých 5 rokov by ti mala chodiť informácia o predpokladanej výške tvôjho dôchodku a koľko rokov k nemu ti ešte zostáva. Exekútori by mali mať právo zmrazovať učty až po treťom overenom informovaní. Štát by mal byť povinný  poctivo informovať občana o jeho dlhoch na odvodoch a dohodnúť sa s ním na spôsobe možného splatenia. Ak za obdobie 24 mesiacov, má zamestnanec odrobených 12 mesiacov, má mať nárok na nejakú podporu. Samozrejme iba pokial predloží podklady od zamestnávateľa, ktorý mu je ich povinný vyhotoviť.

Tu v Nemecku sa všetko rieši cez účet. Je úplne samozrejmé, že aj drobný zamestnávatel ti posiela peniaze  na účet (neodpočíta ti ich na ruku ako u nás doma).  Elektrinu, vodu, nájom za byt ti sťahujú rovno z účtu. Čiže pre obyčajných ľudí to má výhodu, že skoro vôbec nedochádza ku exekúciam a odpojeniam.

Ak by aspoň tieto základné veci na Slovensku dobre fungovali, tak by to u nás vyzeralo inak.

Pavel Géci, Tegernsee Nemecko

- Reklama -