Majer (TIP): Envirovýchova v Turci

0
TIP (Autor: TIP)

Myslím si, že deti a mládež všeobecne musíme viesť k tomu, aby o svoje prostredie dbali. Nie je to len tým, že neodhodia papierik z čokolády na zem, ale do smetného koša. Musíme ich vzdelávať v oblasti ekológie a rozvíjať ich vzťah k prírode, životnému prostrediu a k zdravému životnému štýlu. Takáto osveta má okrem vzdelávacieho aj preventívny charakter nielen vo vzťahu k prostrediu okolo nás, ale aj vo vzťahu k sebe samému. Môže to vyznievať až pateticky, ale skutočne, zdravý občan v zdravom prostredí musí byť prioritou akejkoľvek vlády či samosprávy.

Priamy kontakt s faunou a flórou

Preto sa mi veľmi zapáčil projekt, ktorý mi pri mojej návšteve v Turčianskej Štiavničke predstavil jej starosta. Občianske združenie Centrum environmentálnej výchovy Turiec v spolupráci s obcami Turčianska Štiavnička, Turčiansky Peter a Blatnica za finančnej podpory obcí Turca a predovšetkým výraznej finančnej podpory mesta Martin, vyučujú deti environmentálnej  výchove. Na troch pracoviskách deti rozdelené podľa veku absolvujú výchovno-vyučovací proces formou priameho kontaktu s faunou aj flórou turčianskeho regiónu. Jednoduchou a hravou formou tak v nich budujú vzťah k prírode, ekológii a svojmu okoliu. CEV nezostáva len pri výučbe a teoretické poznatky deti aplikujú priamo v prírode vo forme ekohier. To im umožňuje ľahšie pochopiť zložité vzťahy v rámci jednotlivých ekosystémov s ohľadom na vek detí.

Mňa osobne veľmi teší aj fakt, že CEV funguje najmä vďaka finančnej podpore mesta Martin. Som rád, že bez prihliadania na politické farby, sa darí aspoň občas presadiť to, o čo sa snaží Strana TIP, a síce politiku spolupráce. Tento dobrý nápad, ktorý má úžitok pre celý región, a je v prospech občanov, bol realizovaný práve vďaka spolupráci so samosprávou. To je dnes, žiaľ, skôr vzácnosť ako pravidlo.

Pri výchove našich detí musíme pamätať na environmentálnu výchovu. V dnešnej dobe sa stáva rovnako dôležitou ako logické myslenie, jazykové zručnosti či rozvíjanie pohybového talentu. Pretože budúcnosť našich detí máme v rukách práve tým, že ich formujeme. Je našou povinnosťou dať deťom možnosť správať sa zodpovedne.

- Reklama -