Vološinová (TIP): Zo žiakov a študentov sme urobili tovar

0
TIP (Autor: TIP)

Dôsledok je katastrofálny – na všetkých úrovniach vzdelávania sa začali markantne znižovať požiadavky na prijatie. Po prijatí, v snahe udržať si aj menej spôsobilých uchádzačov, bolo potrebné znižovať aj požiadavky na výkony žiakov a študentov. Napokon sa popisovanej situácii začínajú prispôsobovať aj výstupné požiadavky na absolventov. Tak sa rozbehol kolotoč rýchleho a nekontrolovateľného znižovania úrovne vzdelávacích zariadení s veľmi ťažko odstrániteľnými následkami. V skutočnosti sa na mnohých stredných a vysokých školách výberové podmienky na prijatie pretavili na náborové. Nie je zriedkavé, že na gymnáziách študujú žiaci s priemerným prospechom zo základnej školy. Taktiež sa úbytok poslucháčov vysokých škôl po prvom roku štúdia pohybuje často až nad hranicou 40 %. Túto skutočnosť si začali uvedomovať práve najschopnejší uchádzači o vysokoškolské štúdium. Súbežne začal rásť počet záujemcov o štúdium v zahraničí. Aj napriek nárastu počtu vysokoškolákov na Slovensku o približne polovicu oproti stavu v roku 2000, nie je zanedbateľný odliv vyše 20 000 slovenských študentov (za uplynulé desaťročie), študujúcich len na vysokých školách v Českej republike. Uzatvára sa tak negatívny efekt pôvodne pozitívneho opatrenia.

Riešenie tohto stavu môže byť samo problematické. Nejestvujú totiž údaje o skutočnom vplyve jednotlivých vyššie pomenovaných javoch na mieru poklesu kvality. Je však nutné zmeniť spôsob výlučne normatívneho financovania školy na žiaka na komplexnejší systém financovania zohľadňujúci okrem počtu detí a žiakov v škole aj jej kvalitu, spoločenský, regionálny a celoštátny význam.

Čiastkovým riešením by bolo prepojenie príslušného normatívu na žiaka a študenta s nejakým jasne merateľným ukazovateľom kvality. Východisko vidíme aj v stabilizovaní podmienok fungovania stredných aj vysokých škôl, čo znamená dosiahnutie nového rovnovážneho stavu medzi množstvom a kvalitou. Nakoniec, samotné najefektívnejšie riešenie je prudké „naliatie“ väčšieho množstva finančných prostriedkov do systému bez sprievodných právnych a systémových úprav.

- Reklama -