Most-Híd: Ponúkame skúsenosti a nové myšlienky

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Predseda Most-Híd Béla Bugár na tlačovej besede po Republikovej rade označil schválenú kandidátku za kombináciu skúsenosti a nových myšlienok. „Bolo naším spoločným záujmom, aby sa na kandidátke objavili okrem skúsených osobností, aj noví ľudia so silnými osobnými príbehmi, ktorí majú čo ponúknuť Slovensku,“ vyhlásil Béla Bugár. Podľa Bugára sa mnohokrát skloňuje pri kandidátoch slovo nezávislosť, ktorá však sama o sebe nič neprinesie. „Vstupovať na kandidátku politickej strany a tváriť sa „nezávislo“ nám pripadá neúprimné,“ poznamenal Béla Bugár, pričom zdôraznil, že oveľa dôležitejšia je odbornosť. Od 14. miesta po 20. miesto strana sústredila nových kandidátov. „Takto chceme ukázať, že naša strana je otvorená novým myšlienkam a ľuďom, ktorí majú priestor ukázať, čo je  v nich,“ uviedol Béla Bugár. Zároveň dodal, že sú to zvoliteľné miesta do parlamentu.

Republiková rada diskutovala aj o potrebe vytvárania pravicovej alternatívy voči súčasnej vláde, ktorá nedokázala za štyri roky posunúť v kľúčových oblastiach Slovensko dopredu. „Chceme, aby alternatíva Most-Híd, KDH a Sieť, ktorú sme pomenovali prvýkrát pred viac ako polrokom, bola zo dňa na deň reálnejšia a získavala podporu občanov,“ vyhlásil predseda Most-Híd Béla Bugár. Avizoval aj ďalšie kroky, ktoré by mali v blízkej budúcnosti nasledovať. „O potrebe alternatívy dnes už nikto nepochybuje. Chceme však, aby bola v prvom rade stabilná a založená na programovej a hodnotovej blízkosti jednotlivých strán,“ dodal Bugár.

Strana prijala na dnešnom rokovaní aj stanovisko k teroristickým útokom a zodpovednosti politikov v tejto neľahkej situácii. „Uvedomujeme si, že strach sa šíri Európou, preto je zodpovednosťou politikov pristupovať k tejto téme s rozumom, nie na základe emócii,“ uviedla podpredsedníčka Most-Híd Lucia Žitňanská. Podľa strany Most-Híd sa musíme sústrediť na niekoľko dôležitých úloh. „Tou prvou je nanovo sformulovať pravidlá vstupu na územie Európskej únie, pohybu ľudí na jej území a ochranu jej hraníc. Musíme urobiť všetko preto, aby EÚ pod tlakom terorizmu neobetovala najcennejšie výdobytky európskeho projektu ako napr. slobodu občanov Európskej únie,“ pomenovala jednu z úloh Lucia Žitňanská. Ďalšou úlohou je zabrániť tomu, aby v Európe zosilnel domáci nacionalizmus a extrémizmus.

Vláda podľa strany Most-Híd využíva túto situáciu aj na prekrytie svojich vlastných zlyhaní a negatívnych dôsledkoch svojho štvorročného vládnutia. „Nemáme na mysli len prekvitajúcu korupciu pri verejných obstarávaniach, bačovanie zdravotníckej kliky, upadajúce školstvo, nefungujúcu justíciu alebo ďalšie prehlbovanie regionálnych rozdielov, či rozdávanie sociálnych balíčkov. Ide o oveľa viac – ide o budúcnosť občanov tejto krajiny,“ vyhlásil podpredseda strany László Solymos. Preto strana Most-Híd ponúka vo svojom programe Občianska vízia celú sériu systémových zmien. „Zlepšenie podnikateľského prostredia, zníženie daňového a odvodového zaťaženia malých a stredných podnikateľov, zmena valorizácie dôchodkov, stabilizácia druhého piliera, budovanie právneho štátu, zavedenie e-Health, investície do školstva, či podpora regiónov,“ vymenoval niektoré z nich na záver Solymos.

V prílohe nájdete stanoviská schválené na dnešnom zasadnutí Republikovej Rady Most-Híd a kandidátnu listinu Most-Híd pre parlamentné voľby.

- Reklama -