Danko (SNS): Strategické podniky musí vlastniť štát

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

V Košických tézach pre Slovensko sme jasne deklarovali, že jedine ústavný zákon ochráni záujmy štátu. Povedal to predseda SNS Andrej Danko v piatok 20. novembra 2015 na tlačovej konferencii.

Andrej Danko poukázal na chybné kroky pri rokovaniach o odkúpení Slovenských elektrární, za ktoré žiada vyvodiť zodpovednosť. „Pán minister hospodárstva má krásny životopis – študoval v Moskve, pracoval v Londýne, no chýba mu srdce a po svojej činnosti ministra hospodárstva si sadne na lietadlo a odletí do Londýna, kde si bude ďalej užívať svoj bankársky plat,” uviedol predseda SNS. Podľa jeho slov sa Hudákovou nečinnosťou stane spoločnosť EPH ešte bohatšou a ľudia, za ktorých minister zodpovedá, tu budú platiť súkromným investorom. Vyzval ministra, aby odstúpil. Ak tak neurobí, predseda SNS vyzval predsedu vlády, aby ministra hospodárstva odvolal.

Nepozdávala sa mu ani suma, za ktorú sa Slovenské elektrárne majú predávať „To je ako keby ste kupovali motorové vozidlo v predajni a predajca by vám povedal, že vám ho dá lacnejšie o 65%,“ prirovnal. Predseda SNS pripomenul obdobie, kedy Mikuláš Dzurinda predával akcie Slovenských elektrárni za miliardu eur a súčasná vláda ju označila za škandalózne nízku. Navrhol preto, aby štát odkúpil celý 66-percentný podiel Slovenských elektrární.

Podľa Andreja Danka je nutné, aby štát prijal ústavný zákon o ochrane strategických spoločností, v ktorom podľa jeho slov: „Musí byt vymenované, čo je strategickou spoločnosťou a ako sa s ňou má nakladať. Nesmie sa už v budúcnosti nikdy stať, že akákoľvek vláda bude predávať strategické spoločnosti alebo, nedajbože, nekupovať strategické spoločnosti.“

- Reklama -