Minister Glváč: Sme pripravení pomôcť Francúzsku v boji proti terorizmu

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v tejto súvislosti historicky po prvý krát požiadal o aktiváciu článku o vzájomnej, vrátane vojenskej pomoci, teda článku 42.7 Zmluvy o Európskej únii. Ten hovorí, že „v prípade, že sa členský štát stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie, ostatné členské štáty sú povinné mu poskytnúť pomoc a podporu všetkými dostupnými prostriedkami.“

„Francúzsku sme vyjadrili solidaritu a sme pripravení zodpovedne v zmysle článku o vzájomnej pomoci preskúmať a reagovať na francúzske požiadavky ako prídu,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Federica Mogherini, vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku na zasadnutí vyzvala členské štáty, aby ukázali jasnú jednotu a ponúkla zo strany EÚ koordináciu ich pomoci.

„Sme pripravení v rámci našich spôsobilostí pokračovať v boji proti terorizmu aj touto cestou. Musíme však počkať na konkrétne požiadavky, ako môžeme Francúzsku pomôcť v rámci boja proti takzvanému islamskému štátu,“ povedal štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

- Reklama -