Ivan (SaS): Chceli sme demokraciu. Vieme s ňou vôbec ale narábať???

0
Miroslav Ivan (Autor: SITA)

Ako sme ich využili? Opakovane sa mi potvrdzuje, že takmer 50% obyvateľstva, ktorá je oprávnená voliť si stále neuvedomuje, čo získala. Toľko je totiž tých, čo voliť nechodia.

Právo slobodne sa rozhodovať a demokraticky voliť je ako taká zlatá tehla. Dostali sme ju, ale nevieme čo s ňou. Niektorí s ňou pribíjajú klince, lebo na nič múdrejšie neprišli. Niektorí ju predali a peniaze investovali, a niektorí na ňu dokonca nadávajú, lebo z nej musia utierať prach a prekladať ju z miesta na miesto. A sťažujú sa, aká je ta tehla ťažká.

Nadávame na politikov, ako keby si na tie svoje stoličky len tak sadli. Veď tam sme ich usadili my, vážení. V krčmách hovoríme ONI, POLITICI…a my OBČANIA. Namiesto toho, aby sme sa aktívne zapojili do zmeny v spoločnosti, vyhovárame sa na nich.

Každý deň nájdem v novinách článok, čo zlé tí politici napáchali, čo v parlamente poschvaľovali a hádžeme na nich vinu za všetko zlé, čo sa na Slovensku a v Európe deje. Ale veď to MY sme ich tam usadili! Tak kedy si už konečne uvedomíme, že to nie sú žiadni nadľudia a začneme im konkurovať. A kandidovať. A ak už to nie, prečo si nečítame volebné programy a podľa nich ich tam volíme. Stačia nám krásne gestá, teatrálne vystúpenia, prípadne pivo zadarmo. A potom sa čudujeme, že tam máme komediantov? To, kto sedí v NRSR, VUC alebo Mestskom zastupiteľstve je náš obraz, nič viac, nič menej. Ale zmeniť to môžeme. Len nie nadávaním v krčme, alebo písaním statusov na sociálnej sieti. Vo voľbách.

Za pár mesiacov máme takúto možnosť opäť. Budeme ju ignorovať? Tú zlatú tehlu..? Utrieme z nej prach, alebo pôjdeme v ten deň na fušku a použijeme ju ako kladivo? Záleží to na každom z nás. Každý nech si potom , 6 marca, deň po voľbách, odpovie, či urobil dobre, ak neprišiel. Ďalšie 4 roky budú sedieť v parlamente ľudia, ktorých tam zvolia tí, ktorí voliť prídu. A zas to bude obraz nás všetkých.

Tak nám želám všetkým, aby sme si tú demokraciu, ktorú tu od 17. Novembra 1989 máme, uctili a volili s rozumom. Nikto nič lepšie ako demokraciu totiž nevymyslel…    

- Reklama -