SKOK! predkladá novelu zákona o domácom pálení alkoholu

0
SKOK! (Autor: SKOK!)

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov predkladá na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky  poslanec za SKOK! Jozef Kollár.

„Vychádzame z toho, že veľa ľudí na Slovensku má ovocné sady, ovocné stromy vo svojich záhradách, alebo iný prístup k ovociu. Je tradíciou, že takto podomácky pripraveným alkoholom sa potom častujú, ochutnávajú a porovnávajú, kto vypálil lepšiu. Dnešný právny stav je taký, že  toto dovoľuje len v registrovaných, tzv. verejných páleniciach – čo je z mnohých dôvodov nepraktické a takisto to stojí relatívne dosť peňazí – pretože je potrebné z takto vyrobeného alkoholu zaplatiť daň, ktorá nie je nízka,“vysvetľuje poslanec NR SR za SKOK! Jozef Kollár.

„ Naša novela zákona vychádza z toho, že majiteľ ovocia si môže zakúpiť certifikovanú aparatúru na destilovanie alkoholu, ktorú si nechá zaregistrovať. Následne môže vypáliť až do 50 litrov ovocného destilátu ročne pre vlastné potreby,“ hovorí predseda strany SKOK! a poslanec NR SR Juraj Miškov.

Tzv. pálenie alkoholu z vlastného ovocia pre vlastnú potrebu je na Slovensku dlhodobou tradíciou a nič na tom nemenia ani hroziace prísne postihy v prípade, že sa to vykonáva nelegálne. SKOK! presadzuje, aby štát umožnil ľuďom svoje ovocie takto spracovať, pri určitých obmedzeniach, bez nároku na daňovú povinnosť. Takíto bežní konzumenti v malom by nemali mať pocit, že môžu byť za to postihovaní.

- Reklama -