Danko (SNS): Elektrárne musia byť v slovenských rukách!

0
Andrej Danko, Predseda SNS (Autor: SITA)

SNS to zdôrazňuje aj v súvislosti s novými informáciami, že talianska spoločnosť Enel je blízko k finišu dohody o predaji časti svojho podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) českému podniku Energetický a průmyslový holding (EPH), v ktorom má spoluúčasť aj skupina J&T. Cenu 350 miliónov eur za 33-percentný podiel považuje SNS za škandalózne nízku.

Získať stopercentne Slovenské elektrárne do rúk štátu je jednou z najdôležitejších úloh vlády. Tak môže zabezpečiť stabilitu rozvoj hospodárstva Slovenska a urobiť z neho silný štát. SNS sa kategoricky vyslovuje proti akejkoľvek účasti súkromného sektora v strategickej spoločnosti. Pre občanov, pre ochranu ich záujmov, musí štát v strategických oblastiach jednoducho zastávať tie najvýznamnejšie pozície. Zisky takýchto štátnych spoločností sú tak môžu použiť pre potreby našich vlastných občanov. Energetické spoločnosti v rukách štátu sú napríklad garanciou cenotvorby výhodnej pre občanov.

Slovenská národná strana niekoľkokrát zdôraznila, že treba prijať ústavný zákon o ochrane strategických spoločností, aby sa predišlo ich ďalšiemu rozpredávaniu. Zákon by ukladal povinnosť vláde odkúpiť, spravovať a rozvíjať majetkové účasti v strategických spoločnostiach tak, aby štát nad nimi už nikdy nestratil kontrolu. Zakazoval by akejkoľvek vláde nakladať s majetkovými právami v strategických podnikoch tak, aby štát v nich nestratil majoritu. Strategický podnik by mal byť tiež definovaný zákonom, osobitne v prípade energetiky, plynárenstva, petrochemického priemyslu či telekomunikácií. Takéto spoločnosti musia byť v štátnych rukách, bez ohľadu na to, aká vláda stojí na čele štátu.

- Reklama -