Zmajkovičová (SMER-SD): Vieme kto sme – sme suverénny štát

0
Renáta Zmajkovičová (Autor: Ženskýweb.sk)

To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, národnú identitu iných.

Sloboda má v každej dobe tie isté pravidlá : Moja sloboda sa končí tam, kde sa začína sloboda druhého, povedal John Locke.

Už viac ako dvadsať rokov udržiavame dobré susedské vzťahy s okolitými krajinami, s krajinami, v ktorých sa hovorí odlišným jazykom, s krajinami s vlastnou tradíciou, kultúrou. Toto pokojné nažívanie je dôkazom toho, že aj v našom európskom spoločenstve je reálne akceptovanie odlišností jednotlivých krajín. Je to otázka slobodného rozhodnutia – dbať o vzájomnú úctu a chcenia porozumieť si.

Nezáleží na tom, či je krajina veľká a či malá – dôležité je to chcenie.

Od revolúcie v roku 1989 uplynulo celých 26 rokov, a my sme sa stali plnohodnotnými členmi európskeho spoločenstva. Jeho základnými hodnotami, cieľmi neboli na začiatku len ekonomické ukazovatele, ekonomická prosperita či ekonomická kondícia jednotlivých krajín. Vzájomné snaženie sa jednotlivých národov v európskom spoločenstve malo a má smerovať k mieru a blahu národov. Ide o dodržiavanie základných hodnôt, akými sú úcta k ľudskej dôstojnosti, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát, rešpektovanie ľudských práv vrátane práv osôb patriacich k menšinám.

Ostatné mesiace a dni ukazujú, že sme sa nespreneverili Nežnej revolúcii a ani cieľom európskej rodiny štátov. Pevne akceptujeme slobodu každého vrátane chránenia si našej vlastnej slobody.

Dodržiavanie dohôd spoločenstva, platných zákonov v oblasti migračnej politiky, solidarita, ľudské práva naše i druhých, starostlivosť o seba, o vlastný národ – to všetko je pre nás všetkých možné realizovať a žiť len v podmienkach slobody. Sloboda znamená aj to, že môžeme veci, ktoré sa dejú a rozhodnutia z nich plynúce prijať – rovnako ako ich môžeme – aj odmietnuť. Túto voľbu zaručuje sloboda každému. Táto voľba nemôže byť vynútená, lebo sloboda sa začína práve v okamžiku, kedy nie sme do voľby nútení.

Vieme kto sme – sme suverénny štát slobodných a zodpovedných ľudí, ktorí žijú a uznávajú hodnoty európskeho spoločenstva, a ktorí vedia, že len správna kombinácia opatrnosti, zodpovednosti, načúvania jeden druhému, vľúdnosti, láskavosti a dobrej vôle prispeje k slobode každého.

Sľúbili sme si to…

- Reklama -