Babitzová (Šanca): Ficova kampaň za bodom zlomu

0
Eva Babitzová, predsedníčka strany Šanca (Autor: SITA)

V piatok 13. sa však stalo niečo, čo zasiahlo nás všetkých. Tí, ktorí pripravili o domov utečencov, udreli už aj na nás, na Európu. Prepracovaná účinná teroristická akcia v Paríži, viac ako stovka mŕtvych. Parížania sa zachovali úžasne. Okamžite si začali navzájom pomáhať. Ukazovali, že sa zastrašiť nenechajú. A celý svet je s nimi. Ich prezident sa postavil a povedal, že teroristi budú čeliť odhodlanému a jednotému Francúzsku.

A zatiaľ na Slovensku… Fico, nadšený zo svojej fungujúcej kampane si zásadnú zmenu situácie nevšimol (rovnako, ako kedysi 17. november, nič nové). Postavil sa na druhý deň pred obedom pred novinárov a vyhlásil, že naše tajné služby pracujú s pravdepodobnou verziou, že teroristi prišli medzi utečencami. Uistil národ o tom, že podrobne monitorujú každého moslima v krajine. Toľkokrát spomínal, že verí, že nikto nebude útočiť na žiadne moslimské ciele a komunity, až budil podozrenie, že by sa mu do kampane celkom hodilo mať kam poslať vojakov a policajtov robiť poriadok.

A ďalší deň v televízii si vedľa seba posadil, ako to nazvať – spolupracujúcu opozíciu – a celé nepochopenie situácie posunul ešte ďalej. Európa rieši bezpečnostnú situáciu, on ešte stále razantne riešil kvóty. Európa sa z posledných síl snaží zachrániť Schengen, on rozprával o plotoch, o plotoch všade. Európa hovorí o spoločnom pozemnom útoku na ISIS, Fico stále tára o Rusku. Víťazoslávne prezrádza divákom, že to, že utečenci nás obišli, zariadil on s Kaliňákom. Pohľad na mapu, utečenecké trasy a elementárna logika mu nehovoria nič.

Fico sa postavil pred kamery v čiernej košeli a ráznym hlasom hovoril o armáde, ochrane a plotoch. Nechcime radšej vedieť, aký film o ktorom diktátorovi mu išiel v hlave. No niekedy je tá hranica medzi žánrami veľmi tenká a zrazu je smiešny. Chráni Slovensko s mizernou rozkradnutou armádou s dvoma fungujúcimi stíhačkami, s americkým vrtuľníkom bez výzbroje. Cez východnú hranicu sa špacírujú pašeráci na lietajúcich strojoch, chytíme len tých, čo sami spadnú a aj to nám pár dní trvá. Snaží sa ľuďom nahovoriť, že utečenci zvolili trasu mimo Slovenska, lebo sa ho báli.

Víkend nášmu premiérovi ponúkol šancu zachovať sa ako štátnik. Neprekročil svoj tieň. Naopak. Stal sa smiešnou provinčnou figúrkou.

My sme však ešte stále v Európskej únii a 5. marca sú voľby.

- Reklama -