Miškov (SKOK!): Rozhodnutie ministra Hudáka prihrať 2 miliardy EUR uhľobarónom je škandalózne!

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

2. septembra 2015 podpísal minister hospodárstva Vazil Hudák bezprecedentné rozhodnutie, ktorým do roku 2030 garantuje uhľobarónom tržby až 2 miliardy eur.  

„Rozhodnutie za 2 miliardy neprešlo vládou, neprešlo parlamentom, verejnosť o ňom nevedela – rozhodol si svojvoľne len minister. Nikdy predtým sa neprijímalo rozhodnutie na takú dlhú dobu, väčšinou to bolo len na rok. Peniaze pritom nejdú priamo baníkom – väčšia časť z nich končí vo vreckách podnikateľov a uhľobarónov, a zrejme aj niektorých politikov. Všetci ľudia na Slovensku budú mať 15 rokov výrazne drahšiu elektrinu, aby sa pár vyvolených mohlo nabaliť,“ hovorí Miškov. 

V rozhodnutí ministra hospodárstva ide o peniaze, určené na podporu domácej ťažby uhlia, pri ktorých sa nedávno objavili podozrenia, že strana Smer z nich dostávala úplatky sprostredkúvané bývalým poslancom Vladimírom Jánošom. Vydať garanciu v hodnote miliardy eur na 15 rokov dopredu je pritom absolútne bezprecedentné, a nikdy predtým sa to v celej histórií Slovenska nestalo. 

„Zvlášť vo svetle poslednej „alobalovej“ kauzy, kde sa objavilo svedectvo, že poslanec strany Smer dostával za dotácie na ťažbu uhlia úplatky a nosil ich aj samotnému premiérovi, je toto rozhodnutie o dotáciách na 15 rokov dopredu absolútny škandál. Vyzývam ministra Hudáka, aby ho okamžite zrušil, aby prijal rozhodnutie najviac na 1 rok, a aby namiesto dotácií, ktoré sú zrejme rozkrádané, pokračoval v mojej stratégií nahradenia dotácií vytvorením nových pracovných miest v prievidzskom regióne,“ vyhlásil Miškov.  

Dotácie na podporu domácej ťažby uhlia sa vyplácajú prostredníctvom zvýšenej ceny elektriny pre všetkých spotrebiteľov. Ročne sa tak všetci ľudia a firmy na Slovensku vyskladajú na takmer 100 miliónov eur. Táto suma je však takmer dvojnásobne vyššia, než objem peňazí, ktoré dostanú samotní baníci. SKOK! už minulý týždeň upozornil, že ak by každý zo 4000 baníkov dostal mesačne 1000 eur, dotácie by mohli klesnúť o viac ako polovicu.

Počas pôsobenia Juraja Miškova vo funkcii ministra hospodárstva boli tieto dotácie oproti dnešku o polovicu nižšie (v roku 2012 dosiahli len 52 miliónov eur, oproti takmer 100 miliónom eur dnes). Miškov zároveň začal pripravovať plán, ako vytvoriť v prievidzskom regióne alternatívne pracovné miesta, aby sa dotácie, ktoré zaťažujú peňaženky Slovákov, mohli zrušiť.

„Keď som bol ministrom hospodárstva, baníci dostávali rovnako, ale dotácie boli o polovicu nižšie ako dnes – aj preto, že ich nikto nerozkrádal a neodnášal si ich domov v alobale. Keby sa peniaze, ktoré idú baniam, použili na vytvorenie iných pracovných miest, o dva roky by sme mohli dotácie zrušiť. Všetci baníci by mali novú, menej nebezpečnú robotu, a cena elektriny by všetkým Slovákom výrazne klesla,“ upozorňuje Miškov.

- Reklama -