Galko (SaS): Tri prípady pre Rumunsko

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

Mosty a výťahy grátis

Je mimoriadne cynické nechať si vykonať prácu a nezaplatiť za ňu. Štátne Železnice SR a ministerstvo dopravy so smeráckymi nominantmi v čele kryjú a tolerujú škandalózne správanie svojho hlavného dodávateľa, ktorý napriek tomu, že mu železnice zaplatili, svojim subdodávateľom už 9 mesiacov neplatí. A nielen to. Niektoré objekty, za ktoré železnice nezaplatili, používajú bez toho, aby mali na ne užívacie povolenie. Niektoré práce si zasa ŽSR vykonali vo vlastnej réžii a zaplatili za ne dodávateľovi, ktorý ich vôbec nevykonal a podobné chuťovky. Toto je prípad, pri ktorom môžeme celkom oprávnene predpokladať, že by pri ňom rumunský nezávislý úrad zatýkal ako žeravý. U nás – ticho, veď snáď to vyhnije.  

„A balil ich tam do alobalu“ 

Obsah videonahrávky manželky exposlanca Jánoša o tom, že jej manžel brutálne vypaľoval Hornonitrianske bane, dokonca s vedomím svojho straníckeho šéfa a terajšieho premiéra, je natoľko podrobný a dôveryhodný, že by ho mohla následne – a evidentne pod tlakom – aj 100-krát dementovať. Obaja sú však v kľude – veď sme na Slovensku. Ak by totiž mali v správe slovenský „boj“ proti korupcii rumunskí vyšetrovatelia, tak komando v Prievidzi aj na Úrade vlády alebo v luxusnom Bonaparte by vyrážalo dvere nieže do troch minút , ale do troch sekúnd. A u nás? U nás  všetci sladko spia. Generálna prokuratúra ospalo  imituje nejakú činnosť, aby sa nepovedalo, a to je všetko.

Plavba kompou k miliónom

Odhalenie blogerky Remišovej ohľadne zmanipulovaného tendra na dodávku kompy a prevoz áut cez Dunaj je také podrobné a polopatisticky vysvetlené, že ho musí pochopiť aj laik, ktorý so žiadnou súťažou nikdy do styku neprišiel.

Riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazar síce zvolal tlačovú besedu, kde sa pohoršoval nad obvineniami, ale nevysvetlil dve podstatné veci:
 
a) prečo nemohol kompu naďalej prevádzkovať Slovenský vodohospodársky podnik š.p.. Prevádzka kompy má svoju dlhú históriu, pre banky, ktoré by mohli požičať peniaze na novú kompu, by to bol normálny biznis-plán s historickými dátami o počte prepravených áut, tržbách a pod. Tým, že na to Lazar urobil súťaž, len vyviedol budúce výnosy zo štátnych účtov na súkromné.

b) ako je možné, že jediný súťažiaci a výherca súťaže zároveň mal kompu už pred tým, ako bola súťaž vyhlásená. No jedine tak, že jeho víťazstvo bolo dohodnuté.
 
Hlavne druhý uvedený fakt je taký závažný, že „rumunský“ Lazar by si po prevalení takéhoto škandálu v Bukurešti nestihol vziať ani zubnú kefku.  Na Slovensku sa tento smerácky nominant na nás škerí z televíznej obrazovky a vyhráža sa trestným oznámením všetkým ľuďom, zaujímajúcim sa o „jeho“ kompu.

Beh na dlhú trať

Nedávno boli odsúdení dvaja podnikatelia, ktorí korumpovali vo verejnom obstarávaní. Lapili sme ich, keď som viedol rezort obrany. Pred rokom sme za pomoci ľudí z „ulice“ po masových demonštráciách dosiahli v boji proti korupcii v zdravotníctve či stavebníctve reálne výsledky. Spoločne sme odhalili viaceré škandály a zásluhou tejto spolupráce s občanmi „padli“ aj niekoľkí skorumpovaní politici. Budeme v tom pokračovať aj naďalej. Boj proti korupcii je nikdy sa nekončiaci boj a je to beh na dlhú trať.

Samozrejme, najlepšie by bolo, keby sme s korupčnou hydrou, ktorá oberá ľudí o peniaze i vieru v spravodlivosť, bojovali vo vláde. Veď ryba smrdí od hlavy.  5.3.2016 budeme mať možnosť ukázať, či chceme zmenu. Aby sme postupne mali “Rumunsko“ aj na Slovensku. 

- Reklama -