Droba (SaS): Kuffa, Mikloško, Kvasnička: Slovenský inkvizičný dream team

0
Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

Niektorí ho radi interpretujú ako hlboký morálny spor, za ktorým stojí presvedčenie, že ľudský život je plnohodnotným životom už od počatia a zaslúži si plnohodnotnú právnu ochranu štátu ako narodený človek.

Interrupcia je pre nich vražda. Netvrdím, že je to volovina na entú, ale je to predsa len špekulatívne východisko. Teda dosť špekulatívne na to, aby štát interrupcie zakázal, ale všetky okolnosti, ktoré ženy k tomuto zákroku vedú, zostali.

Parlament má mandát meniť akýkoľvek zákon. Podľa mňa by to však mal robiť s vedomím, že vytvára pravidlá hry nie pre ideálne, ale pre reálne životné situácie. Oblasť interrupcií, ktorých počet napokon dlhodobo klesá, je presne tá oblasť, na ktorú sa hodí varovanie „nedotýkať sa“.

Ja, ako poslanec Národnej rady, necítim ani ten najmenší mandát na to, aby som ten granát v podobe zákazu interrupcií odistil, hodil ho slepo za seba a namýšľal si, ako ma Boh za to miluje.

Tak ako sa téma interrupcií opakovane dostáva do verejnej dišputy, dobre známe sú aj argumenty za a proti. Všetko už bolo povedané, zákopy sú medzi tábormi zreteľné, žiadny myšlienkový prelom nie je na obzore.

Na obzore sú akurát voľby. O to skôr sa čudujem pánom katolíkom a poslancom Kuffovi, Mikloškovi a Kvasničkovi, že so zákazom interrupcií, s touto vyvetranou témou, prichádzajú práve teraz, keď treba pravicovú opozíciu a voličov spájať. Som príjemne prekvapený, že sa pod tento cynický návrh nepodpísal Richard Vašečka.

Som ďaleko od toho, aby som v ich návrhu videl niečo ušľachtilé. Myslím si dokonca, že to nie je len prvoplánový politický marketing. Prikláňam sa skôr k tomu, že je to z ich strany akási zlomyseľnosť. Zlomyseľnosť, ktorej živnou pôdou je pýcha a hnev. Hnev z toho, že majú na životy ľudí ako politici len pramalý dosah a pýcha preto, lebo sa vyvyšujú nad životy ostatných, akoby boli nositeľmi absolútnej pravdy.

Keď si uvedomíme, že medzi sedem kardinálnych hriechov patrí podľa rímskokatolíckej tradície hnev a pýcha, musíme skonštatovať slovami klasika: Aké paradoxy!

- Reklama -