Fico (SMER-SD): Pohľad na V4 je už úplne iný ako pred niekoľkými mesiacmi

0
Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

Na ňom Fico očakáva vážnejšiu diskusiu o vzťahu medzi úniou a Tureckom. V tejto súvislosti poukázal na to, že stále neexistuje zhoda v základných otázkach, ako je vízová liberalizácia, urýchlenie prístupových procesov, objem peňazí, ktoré by mala Ankara dostať, ani termín summitu EÚ-Turecko. “Môže priniesť prvé závery, ktoré sa týkajú našich postojov k Turecku,” avizoval premiér.

Rovnako si myslí, že na neformálnom summite si Grécko vypočuje na svoju adresu kritiku za to, že si ako krajina Schengenu neplní svoje povinnosti.

Na margo zriadenia európskeho núdzového fondu pre Afriku uviedol, že ide o financie, ktoré sa majú využiť na riešenie najakútnejších problémov afrických krajín pre obmedzenie migračnej vlny.

Vyšehradská štvorka sa dnes dohodla o zvýšení spoločných zdrojov do fondu z 2,6 miliónov eur na 3 milióny eur. Tým pádom by mala získať svojho zástupcu v rade fondu.

Pre Slovensko a Maďarsko to znamená navýšenie z aktuálnych 500.000 eur na 600.000 eur, pre Česko zo 600.000 eur na 700.000 eur a pre Poľsko z 1 milióna eur na 1,1 miliónov eur.

Európska komisia do neho zo svojho rozpočtu vložila 1,8 miliardy eur. Členské štáty EÚ zatiaľ na dobrovoľnej báze dali vyše 78 miliónov eur. Napriek tomu sa predstavitelia niektorých afrických krajín vyjadrili, že táto suma zďaleka nepostačuje.

“Nedá sa očakávať, že migračná kríza bude príležitosťou pre africké štáty, aby si vyriešili všetky svoje problémy. Tu ide skôr o záujem Európskej únie ukázať, že vieme podporiť najvýznamnejšie projekty v Afrike priamo spojené s migračnou krízou. Ak mali africkí predstavitelia nejakú predstavu, že odídu s veľkými vrecami peňazí, tak to bola veľmi zlá predstava,” reagoval Fico.

Vyšehradské zoskupenie sa okrem toho dohodlo na vyslaní ďalších 300 svojich expertov do európskej agentúry na ochranu hraníc (FRONTEX) a do Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO). Podľa Fica sa slovenský príspevok do tých dvoch agentúr rozšíri o 75 ľudí.

“Myslím si, že Slovensko ukazuje veľkú pripravenosť mobilizovať sily, finančné prostriedky a vlastný rozum,” podčiarkol.

- Reklama -