Hraško (OĽaNO): Sme plnohodnotným členom Severoatlantickej aliancie

0
Zľava: Poslanci za stranu OĽaNO Igor Hraško a Ján Mičovský (Autor: SITA)

Ďakujem pekne pani predsedajúca. Vážené kolegyne, kolegovia, pán minister, ja viem že je to taká neľahká úloha keďže veľké reči sa viedli ešte minulého roku a ešte aj kúsok predtým, keď sa začalo hovoriť, že v Poprade má byť nejaká základňa NATO. Potom sa hovorilo, že to nebude základňa, to bude možno už len také logistické centrum, laby to tak nevyznelo, že je to základňa, ale hovorím to v tej súvislosti, že premiér Fico sa vyjadril 13. 9. 2014, že nepripustí žiadnu základňu NATO na Slovensku. Dokonca je to zverejnené v článku denníku Pravda, normálne s titulkom “Fico by základňu NATO na Slovensku nepripustil”. A prvá veta hneď hovorí: “Premiér Robert Fico by sa postavil proti vybudovaniu základne Severoatlantickej aliancie na Slovensku aj keby ho to malo stáť odchod z politiky.”. To je veľmi dôležitá veta, veľmi dôležitá, pretože logistické centrum je v podstate čo je to, no základňa, len sa tomu hovorí logistické centrum, aby to nebolo presne v tejto súvislosti.

Aj keď sme v NATO neznamená to, že musíme mať na svojom území základne s cudzími vojakmi. Keby nás do toho niekto nútil, vyvolal by som referendum, vyhlásil slovenský premiér. To sa píše v tom istom článku. Cudzie vojská na Slovensku budú po schválení tohto zákona a je jedno, či tomu budeme hovoriť základňa, alebo tomu budeme hovoriť len logistické centrum. V tejto súvislosti by som sa však chcel opýtať, pretože v tom odôvodnení sa hovorí o reakcie schopnosti, zvýšenej reakcie schopnosti na určité stavy. Pokiaľ viem a beží to už po internete, všade, v Spojených štátoch sa to rozhorčuje, v NATO sa to rozhorčuje, údajne majú Rusi vo výzbroji balistické rakety, ktoré sú schopné doletu viac ako 1500 km. Potom by ma zaujímalo, že o akej reakcie schopnosti tu hovoríme, keďže tie rakety údajne majú celkom slušnú rýchlosť, údajne ich použili v Sýrii, štartovali z lodí a všetci sa čudovali, že zrazu aký majú dolet, že o akej reakcie schopnosti to hovoríme, keď tu pustia na naše logistické centrum, Vajnory to zrovná so zemou, s časťou Rače a kúsok starého mesta, že čo potom tí logisti tam budú robiť, oni tam už nebudú vlastne, však to je celkom logické aj logistické.

Pokiaľ viem sme plnohodnotným členom Severoatlantickej aliancie a myslím si, že aj to, že vysielame našich vojakov v rámci NATO do určitých území, ktoré sú v ozbrojenom konflikte hovorí o tom, že sme schopní postarať sa o obranu a napomáhať v tom, aby vojenské konflikty sa ďalej nerozvíjali. Potom nechápem prečo, či my nemáme schopných logistov, pokiaľ viem na tej, v tom logistickom centre, nie na tej základni vo Vajnoroch bude aj 20 našich, alebo 21 a zvyšok, tá druhá polovica bude tých zahraničných a tí nemôžu operovať na svojich územiach logisti, či ono sa to tak nejak premieša, aby každý s každým vedel čo sa kde robí, mali informácie, však ale predsa aj my máme informácie, však máme vojenské spravodajstvo, či to už nestačí? Takže na akej úrovni sa teda vymieňajú informácie a prečo tu potrebujeme teda tých cudzích, máme tých našich babrákov, ale ja pochybujem o tom, že máme babrákov, pretože máme špičkových ľudí podľa toho, čo ste nám prednášali aj vo výbore, máme špičkových ľudí nasadených v určitých tímoch, aj v Severoatlantickej aliancie. Preto nerozumiem takémuto kroku, že by sme si my mali pustiť na naše územie cudzích vojakov, predsa naši to zvládnu a v prípade, že by k niečomu mali dôjsť, nevidím problém v reakcie schopnosti, aby sa dostavili poprípade aj naše územie, už v prípade že dôjde ku krízovému stavu. Myslím si, že máme dosť špičkových odborníkov na to, aby sme tu nepotrebovali žiadnych cudzích a určite spravodajské informácie sa vymieňajú každý deň, čiže každý deň vieme čo sa deje a myslím si, že tá reakcia schopnosť je nachystaná adekvátna a nepotrebujeme tu ďalších. Ja v tomto prípade budem proti tomu, aby sa na našom území cudzie vojská nachádzali. Už sme ich tu raz mali, tiež mali byť dočasné umiestnení a vieme ako to dopadlo. Teraz ich je tu, je to síce možno neporovnateľné, ale je to podobná situácia. Ako sa to vyvinie a k čomu to chce spieť? Ja zatiaľ nevidím tú hrozbu z vonka, ja momentálne vidím hrozbu akurát z vnútra. V Európskej únii už máme nasúkaných určitých ľudí, ktorí prešli hranice len tak, úplne v pohode, Schengen nič, nefunguje, máme ich tu. Ja si myslím, že toto je skôr hrozba voči ktorej by sme mali čeliť a nie zatiaľ žiadna hrozba z vonku. Takže viete je to určite proti logike a ja som zvedavý ako sa k tomu postavia ostatní a darmo si hovoríte, že je to len logistické centrum, je to základňa v ktorej budú fungovať cudzí vojaci a ja vyzývam Roberta Fica, aby dodržal slovo, buď nech vyvolá referendum, alebo keď sa schváli tento zákon, nech odíde z politiky. Ďakujem.

- Reklama -