Lukačovičová (Šanca): Vláda by mala radšej podporiť startup babky z Papradna

0
Šanca (Autor: Šanca)

Svetlo nádeje do tunela menom startup predsa len vniesla vláda svojím materiálom, ktorý nazvala KONCEPCIA PRE PODPORU STARTUPOV A ROZVOJ STARTUPOVÉHO EKOSYSTÉMU V SLOVENSKEJ REPUBLIKE, a ktorý uzrel svetlo sveta v prvej polovici tohto roka. Dozvedám sa v ňom, žestartup je podnikateľská iniciatíva s vysokým rastovým a inovačným potenciálom, ktorá dokáže naštartovať a dlhodobo podporovať inteligentný a inkluzívny hospodársky rast a tiež prilákať zahraničné investície. Stále nie ste múdrejší? Nič si z toho nerobte. Som na tom rovnako. Pátram teda ďalej.

Keďže základným motívom dokumentu je okrem zadefinovania startupov schválenie podpory pre ne, toto je doteraz najpresnejšia definícia startupu, ktorú sa mi podarilo nájsť:

  • startupom je kapitálová obchodná spoločnosť so sídlom na území Slovenskej republiky, od ktorej vzniku neuplynulo viac ako 36 mesiacov a zároveň:
  • vznikla za účelom tvorby inovatívneho produktu alebo služby;
  • je mikro, malým alebo stredným podnikom;
  • sa vyznačuje tým, že väčšina hlasovacích práv patrí fyzickým osobám, ktoré sú jej zakladateľmi.

A teraz poďme do slovenskej reality. Pani Mária Sladká, babka z Papradna, ktorá pečie široko ďaleko najlepšie domáce koláče sa rozhodla, že už to nechce robiť v zóne šedej ekonomiky ako doteraz a svoje výrobky chce do miestneho agropenziónu dodávať legálne. Aké má možnosti?

Najprv si založí živnosť. Okrem toho musí mať schválenie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, že vyrába v zdravotne nezávadnom prostredí. Zároveň si musí otvoriť bankový účet na prijímanie platieb alebo si zriadiť elektronickú či virtuálnu registračnú pokladnicu. Po prekročení obratu si musí platiť odvody do Sociálnej poisťovne napriek tomu, že už je dôchodkyňa a platila ich celý život. Môže si tiež zriadiť obchodnú spoločnosť (podmieky sú takmer rovnaké, len odvody vystrieda po prvom roku daňová licencia).

Jej výroba by bola kapitálovou spoločnosťou, od ktorej vzniku neuplynulo 36 mesiacov, zároveň vznikla za účelom tvorby inovatívneho produktu, lebo také koláče nenapečie nikto iný. Je mikropodnikom a vyznačuje sa tým, že keďže je jediná spoločníčka, tak všetky hlasovacie práva sú v jej rukách. Podľa tejto definície by babkina firma spĺňala všetky podmienky startupu. Aby to však nebolo jednoduché a náhodou by nemala nárok na podporu, tak koncepcia spresňuje ďalej.

Pri posudzovaní inovatívnosti produktu alebo služby bude výbor pre startupy brať do úvahy, či v čase posudzovania ide o individuálne vytvorené produkty a služby podľa špecifikácie zákazníka, ktoré nie je schopná vytvoriť existujúca spoločnosť fungujúca na spoločnom európskom trhu rovnakou alebo veľmi podobnou metódou a v rovnakej alebo veľmi podobnej kvalite.

V čaše vytvorenia babkiných koláčov ako produktu sa jedná o individuálne vytvorené produkty podľa špecifkácie zákazníka, lebo v penzióne už dobre vedia, čo chutí ich zákazníkom a žiadna existujúca spoločnosť na európskom trhu nie je schopná vytvoriť také koláče rovnakou alebo veľmi podobnou metódou a v rovnakej kvalite, lebo to nevie ani sama babka Mária. Raz jej vykysnú viac, raz menej, raz sú s jahodami a raz ich posype cukrom. Raz dá do nich agátový med a raz lipový, raz vajcia od susedy a raz od inej z druhého konca dediny. Koláče pani Márie Sladkej, v prípade že si založí obchodnú spoločnosť, sú ukážkovým príkladom startupu. Jediný háčik ostáva v tom, že akúkoľvek podporu zo strany štátu by jej musel schváliť výbor pre startupy zložený zo zástupcov ministerstiev, relevantných organizácií a súkromného sektora. A tam ona nikoho nepozná.

Vláda by preto startup pani Márie mala podporiť tým, že jej pri jej mikropodnikaní:

  • zruší povinnosť registračnej pokladne,
  • zruší povinnosť účtovníctva (vzhľadom na to, že je dôchodca, nemusela by platiť odvody).

Úrad verejného zdravotníctva by zároveň v nezávadnosti a kvalite nahradili samotní zákazníci. A babka by potom ešte veľmi rada zaplatila vláde ročný poplatok za to, aby mohla byť legálnou mikropodnikateľkou.

V prípade podpory startupov podporujeme strechu, vyrábame strešné okná, vylepšujeme tepelné vlastnosti, ale základné kamene sme ešte nepostavili poriadne, alebo sa nám rozpadajú a drobia. Podporme preto zároveň aj mikropodnikateľky a mikropodnikateľov, ktorých máme na Slovensku v regiónoch veľmi veľa. Aj vám možno niektorá chodí upratovať alebo doučovať deti. Pomoci od štátu sa však nedočkajú. Na ich podporu by pritom stačila zmena zákonov prospešná pre obidve strany. Vhodným riešením by podľa mňa bolo zavedenie mikropodnikania do našej legislatívy.

Autorkou blogu je Jarka Lukačovičová.

- Reklama -