Andrej Kiska: Viete, čo znamená slovo smyk?

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Memorovanie je stále základ. Musíme zmeniť spôsob vyučovania tak, aby boli naše deti schopné čeliť nárokom rýchlo sa meniaceho sveta. Aby boli kreatívne a samostatné. 

Dnešní prváci na základných školách vstúpia na trh práce o 15 – 20 rokov. Nároky, ktoré na nich budú kladené, budú veľmi odlišné od toho, čo potrebujeme dnes.

Nestačí preto meniť len osnovy a obsah, ak naďalej učíme žiakov rovnakým spôsobom ako pred 30 rokmi. 

Dnes som o tom hovoril na TOP manažment konferencii pred podnikateľmi, ministrom školstva a ministrom hospodárstva. 

Už na základných školách sa rozhoduje o budúcnosti Slovenska, o šanci našich detí uplatniť sa v živote, aj o tom, akí ľudia z nich vyrastú. Rodičia dnes nemajú na svoje deti toľko času ako v minulosti, a čo sa na základnej škole nepodarí alebo pokazí, to už potom žiadna ďalšia škola neopraví. 

Školstvo sa musí stať prioritou tejto krajiny. Vzdelávaniu a učiteľom treba vrátiť rešpekt. Áno, do školstva musí ísť viac peňazí, ale to nestačí. Musíme zmeniť systém. 

Za štyri roky vo vláde sa toho dá veľa urobiť. Preto je dôležité, aby sme aj teraz v predvolebnej diskusii hovorili o týchto témach oveľa viac ako doteraz. Ja ako prezident budem na ne neustále upozorňovať. 

A čo vlastne znamená ten smyk, slovo také dôležité pre budúcnosť našich detí, že ho musia vedieť, aby dostali dobrú známku? 

Krátky slovník slovenského jazyka uvádza toto: smyk je náradie na urovnávanie pôdy alebo spôsob vedenia sláčika.

- Reklama -