SaS: Minister P. Žiga by mal odvolať šéfa Vodohospodárskej výstavby L. Lazára

0
Peter Žiga, minister hospodárstva (Autor: SITA)

„V tejto kauze sa totiž vyskytujú v koncentrovanej podobe všetky neduhy slovenského politického systému, a to absencia morálnej i hmotnej zodpovednosti štátnych manažérov za zverený verejný majetok, snaha previesť verejné zdroje z účtov štátnych organizácií na súkromné účty, zmanipulované verejné obstarávanie a zakrývanie konečných poberateľov výhod. Táto chobotnica však môže existovať len vtedy, keď má politické krytie z najvyšších miest,“ hovorí Galko.

Nedá sa ani len predstaviť, že minister životného prostredia Žiga nič nevedel o príprave, priebehu a výsledku tendra na zákazku v sume 25 miliónov eur. Vyhlásil ho predsa jemu podriadený štátny podnik.

„Žigovej kontrole preto podľa nášho názoru chýba to najdôležitejšie, a to vôľa objektívne posúdiť, čo sa stalo a vyvodiť následne zodpovednosť. Žiadame preto, aby preverenie celej záležitosti vykonali aj ďalšie kontrolné inštitúcie v štáte vrátane orgánov činných v trestnom konaní. Aby sa vopred vylúčila možnosť, že vysokí funkcionári Vodohospodárskej výstavby budú vykonávať aktivity namierené proti kontrole, minister Žiga by mal okamžite odvolať generálneho riaditeľa štátneho podniku Ladislava Lazára a následne sám zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii,“ uzatvára Galko.  

- Reklama -