Slovenskí vojaci sa pripravujú na najväčšie spoločné cvičenie krajín V4

0
Ilustračné foto: slovenskí vojaci (Autor: SITA)

„Toto certifikačné cvičenie preverí pripravenosť bojovej skupiny V4 pre potreby spoločného nasadenia, na ktoré musí skupina pripravená už od januára budúceho roku. Vojaci V4 cvičia spoločne pravidelne v tomto roku si preverili spoločné postupy napríklad počas cvičenia Slovak Shield, alebo aktuálne v rámci cvičenia Balaton, ktoré je reakciou na migračnú krízu. Preto verím, že certifikácia prebehne bez akýchkoľvek problémov,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

„Spolupráca ozbrojených síl v rámci krajín V4 má už dlhú tradíciu a jej výsledkom je aj spoločná bojová skupina EU. Naši vojaci zaradení v bojovej skupine si na tomto cvičení preveria prevenciu eskalácie konfliktu v rámci mnohonárodného účelového zoskupenia, čo bude ďalšia z úloh na ktorých plnenie sa spoločne pripravujeme,“ uviedol generálporučík Milan Maxim, náčelník Generálneho štábu OS SR.

Zo Slovenska sa na cvičení zúčastní 233 profesionálnych vojakov a traja vojenskí policajti. Vojaci si precvičia činnosť mechanizovanej roty v mnohonárodnom účelovom zoskupení a zároveň preveria aj činnosť slovenského zastúpenia vo veliteľstvách bojovej skupiny. Z techniky pôjde najmä o bojové vozidlá pechoty.

Certifikačné cvičenie je rozdelené na dve časti v období od 14. do 17. novembra prebieha štábne cvičenie na veliteľstve v Krakow. Praktická časť sa uskutoční v dňoch 18. – 20. novembra vo výcvikovom priestore Drawsko Pomorskie. Zlaďovanie štábov a jednotiek prebieha už od 6. novembra 2015.

Bojová skupina EÚ V4 bude v pohotovosti v prvej polovici roka 2016. Národný výcvik slovenského príspevku bol ukončený k 30. júnu 2015. Certifikačným cvičením Common Challenge 2015 vyvrcholí medzinárodný výcvik V4 EU BG.

- Reklama -