Faktor (KDH): Koľko stojí na Slovensku nemocnica?

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Už o štyri mesiace by sme mali poznať meno firmy, ktorá ako PPP partner dostane zmluvu na výstavbu a 30-ročnú prevádzku novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.  Ak ste zabudli na tento projekt, ktorý nás bude stáť počas 30 rokov minimálne 6,3 miliardy eur, nič si z toho nerobte. Téma PPP nemocnice sa stratila z povrchu zemského. A to napriek tomu, že normálne by sa politici takýmto projektom pred voľbami chválili a snažili sa na ňom robiť volebnú kampaň. Tak ako to bolo pri nedávnom otváraní najnovšej slovenskej nemocnice – bratislavskej Nemocnice sv. Michala.

Možno aj preto by sme mali spozornieť ešte viac ako doteraz. Nechápte ma zle. Aj ja hovorím, že slovenskí pacienti potrebujú nové nemocnice. Problém mám s tým, koľko nás budú stáť. Len jedno malé porovnanie, a to investičných nákladov týchto dvoch nemocníc. V prípade Nemocnice sv. Michala, ktorá má 110 lôžok a stála 50 mil. eur, vyšlo jedno lôžko 455-tis. Eur. Nová PPP nemocnica má s približne 880 lôžkami stáť 210 až 250 mil. eur. Za jedno lôžko teda zaplatíme 240 do 285-tisíc eur. Rozdiel? Zanedbateľných 60 a viac percent.

Niekto by mohol v tejto chvíli povedať no a čo? Nie každá nemocnica je rovnaká, každá má svoje špecifiká, stavebné úpravy, prístrojové vybavenie. A má pravdu. Paradox tohto porovnania spočíva v tom, že pomer by mal byť obrátený. Teda lôžko v plánovanej „univerzitnej“ PPP nemocnici by malo stáť viac, ako lôžko vo „všeobecnej“ Nemocnici sv. Michala. Univerzitná nemocnica, teda v tomto prípade plánovaný PPP projekt, je zo svojej podstaty drahšia ako nemocnica všeobecná. 

A tak zostáva otázka, kde sa stala chyba. Bola nemocnica Sv. Michala príliš drahá, alebo ministerstvo zdravotníctva pri PPP umelo znižuje odhad nákladov? Je prípadne pravda jedno aj druhé? Pretože hoci je fakt, že podiel investičných nákladov je len zlomkom z toho čo zaplatíme za 30 rokov investorovi, už to naznačuje ako ministerstvo k projektu pristupuje.

Ďalšie zaujímavé čísla, ktoré si v rámci diskusie o PPP odporujú, hovoria o počte hospitalizácii. Štát len v roku 2013 schválil Strategický rámec starostlivosti o zdravie pre roky 2014-2030. V ňom počíta s poklesom hospitalizácií do roku 2030 až o 30 %. PPP-projekt počíta s nárastom hospitalizácií v novej nemocnici do roku 2030 o 11 %. Naozaj už na Slovensku prejdú stámiliónové projekty stojace na takýchto rozporoch?

Pri otváraní Nemocnice sv. Michala minister Čislák prisľúbil, že investora novej PPP nemocnice vyberie koncom februára (pár dní pred voľbami). Tento prísľub je pri pohľade na prípravu tohto projektu skôr hrozbou. Najmä ak sa pozrieme na historické skúsenosti s PPP podpismi pred voľbami.

V roku 2010 sa vláda Róberta Fica pred voľbami ponáhľala podpisovať diaľničné PPP. Dnes po piatich rokoch médiá a odborná verejnosť konštatuje, že rozhodnutie Jána Figeľa zastaviť ich ušetrilo Slovensku len na investičných nákladoch „60 miliárd korún“. Koľko „miliárd korún“ nám vie ušetriť zastavenie tohto PPP?

- Reklama -