Minister Hudák informoval V. Dombrovskisa o predsedníckych prioritách Slovenska

0
Vazil Hudák, minister hospodárstva SR (Autor: SITA)

Pre Slovensko je nadchádzajúce predsedníctvo v Rade EÚ príležitosť, ako ukázať, že Slovenská republika v Európskej únii vie efektívne manažovať európske záležitosti, prispieť k tvorbe konsenzu členských krajín EÚ a napredovať v diskusii o spoločných európskych výzvach ako aj prispieť k lepšiemu uchopeniu príležitostí, ktoré nám vyplývajú z členstva v EÚ. Chceme oživiť domácu spoločenskú diskusiu a záujem občanov Slovenska o členstvo v EÚ.

Z desiatich formácií Rád ministrov EÚ sú tri v kompetencii MH SR: Rada pre zahraničné veci / časť obchod, Rada pre konkurencieschopnosť a Rada pre dopravu, telekomunikácie a energetiku / časť energetika.

Priority Ministerstva hospodárstva SR v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ v roku 2016 sa dotýkajú najmä oblastí energetiky, priemyselnej politiky, konkurencieschopnosti, rozvoja podnikania, lepšej regulácie a zahraničnoobchodnej politiky.

Priority MH SR sú v súlade s pripravovaným programom krajín Tria Holandsko – Slovensko – Malta, ktoré sa dohodli na inovatívnom prístupe k spoločnému programu predsedníctva. Program Tria bude akcentovať 5 priorít Strategického programu pre Úniu v časoch zmien, tvoriacich základ pre pracovné programy inštitúcií EÚ na roky 2014 – 2019:

1. zamestnanosť, rast, konkurencieschopnosť;

2. EÚ chrániaca všetkých občanov;

3. energetická únia s pokrokovou klimatickou politikou;

4. sloboda, bezpečnosť a spravodlivosť;

5. EÚ ako silný globálny hráč.

- Reklama -