Miškov (SKOK!): Je svinstvo, keď peniaze pre baníkov končia vo vreckách politikov

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

„Nahrávka, v ktorej bývalá manželka predstaviteľa strany SMER-SD zreteľne opisuje korupčné konanie, je jasným podnetom pre policajné vyšetrovanie korupcie. Zároveň by však mala viesť aj k nájdeniu lepšieho systému pomoci baníckym regiónom. Je svinstvo, keď peniaze určené pre baníkov končia vo vreckách zlodejov a politikov. Pomoc uhoľným regiónom musí smerovať priamo k baníkom,“ hovorí predseda strany SKOK!, Juraj Miškov.

Exmanželka Vladimíra Jánoša vo videu opisuje, ako jej exmanžel – poslanec za Smer – zo stretnutí s vedením Hornonitrianskych baní nosil veľké zväzky bankoviek v papierových vreckách, a tie ju nútil prebaľovať do alobalu. Hoci sa už v súčasnosti, zrejme pod nátlakom, od nahrávky dištancuje, svoje tvrdenia nepoprela a sú jasným dôkazom potreby zmeniť existujúci systém.

„Dotácie na ťažbu hnedého uhlia a následnú výrobu elektriny sú nevyriešeným problémom všetkých vlád. Tento obrovský „sociálny podnik“ dotujú všetci občania vo vyšších cenách elektriny sumou približne 100 miliónov eur ročne. Iba mizivá časť týchto peňazí sa však dostane k baníkom samotným – väčšina končí v súkromných vreckách elektrární a slovenských uhľobarónov,“ upozornil poslanec Juraj Miškov.

SKOK! navrhuje zamerať sa na udržateľné a dlhodobé riešenie zamestnanosti, najmä v Prievidzskom regióne. Investovanie rovnakej sumy do alternatívnych pracovných príležitostí pre ľudí v uhoľných regiónoch, namiesto podpory neefektívnej ťažby, by pomohlo zvýšiť kvalitu ich života, a dlhodobo bolo výhodnejšie aj pre daňových poplatníkov. Namiesto uhľobarónov treba podporiť ľudí.

- Reklama -