KDH: Demografická konferencia v Budapešti za účasti predsedu KDH Jána Figeľa

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Medzinárodná konferencia má politický, expertný aj mimovládny rozmer. Dnes v politickom bloku zazneli vystúpenia: predsedu vlády Maďarska Viktora Orbana, Olivera Letwina – ministra kabinetu Veľkej Británie, arcibiskupa Vincenza Paglia – predsedu Pápežskej rady pre rodinu, Jána Figeľa – podpredsedu NR SR a predsedu KDH. V rámci úvodných vystúpení zaznel tiež osobný pozdrav pápeža Františka a poľského prezidenta Andreja Dudu. V rámci ministerského bloku vystúpili tiež ministri zodpovední za rodinnú politiku z Litvy, Malty, Turecka a Bulharska.

Ján Figeľ vo svojom vystúpení zdôraznil, že: „Slovensko prijalo v roku 2014 novelu Ústavy SR, ktorá definuje manželstvo ako jedinečný zväzok medzi mužom a ženou. Ústava tiež stanovuje pozitívny záväzok štátu všestranne manželstvo chrániť a napomáhať jeho dobru.“ Ján Figeľ vyzdvihol dôležitosť spolupráce a výmeny dobrých skúseností v oblasti podpory rodiny medzi európskymi štátmi. O dôležitosti rodiny pre budúcnosť Európy hovorí aj politická deklarácia, ktorú KDH presadilo na pôde Európskej ľudovej strany v januári tohto roku.

Ján Figeľ sa v rámci konferencie bilaterálne stretol aj s predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom. Hlavnou témou ich rozhovoru bola rastúca miera prenasledovania pre vieru a presvedčenie, zvlášť kresťanov, v dnešnom svete, a návrh na vytvorenie postu Osobitného predstaviteľa EÚ pre náboženskú slobodu vo svete. Tento podnet predniesol Ján Figeľ v Bruseli v marci tohto roku, pred naštartovaním masového exodu utečencov z krajín Blízkeho východu.

- Reklama -