Karácsony (PD): Skromný život rodiny a nepodmienený základný príjem

0
PRIAMA DEMOKRACIA (Autor: PRIAMA DEMOKRACIA)

Skôr naopak. Náš sociálny systém je nastavený tak, že pri takomto príjme rodina už prakticky nemá nárok na žiadny iný príjem, iba ak z pôžičiek, ktoré veľmi často končia exekučnými konaniami. Mnohí cítime, že takýto systém už nie je dlhodobo udržateľný.

Čo je s tým teda možné urobiť ?!

Riešením môže byť zavedenie NEPODMIENENÉHO ZÁKLADNÉHO PRÍJMU pre každého občana, ktorý by dostával počas celého svojho života od narodenia do smrti.

Treba si uvedomiť, že nepodmienený základný príjem je “hmotné zabezpečenie práva na život” v nevyhnutnej miere, v danom čase a v danom priestore. Dá sa teda hovoriť o tzv. “životnom minime” alebo skôr o “existenčnom minime”.

Životné minimum je spoločensky uznaná minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Účelom nepodmieneného základného príjmu je okrem iného vyhnúť sa situácii nazývanej existenčný problém alebo hmotná núdza, ktorá má za následok možnú “vydierateľnosť” človeka, môže viesť k postupnej degradácii ľudskej dôstojnosti, k rezignácii na zapájanie sa do spoločenského života a ku kriminálnemu spôsobu života. Súčasne však nesmie utlmiť prirodzenú vlastnosť a schopnosť človeka vytvárať hodnoty a zapájať sa do spoločenskej činnosti, ktorou je aj platená práca.

Suma stanoveného životného minima na Slovensku vychádza z exaktných analýz, štatistík a výpočtov odborných inštitúcií. Dnes to predstavuje 198,09 € pre plnoletú osobu, 138,19 € pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú osobu a 90,42 € pre nezaopatrené dieťa.

Tieto sumy sa menia v čase. Napríklad, pre dospelú osobu v roku 2001 to bolo 125,8 €, v roku 2005 to bolo 157,0 €, v roku 2010 158,38 € a v roku 2015 už 198,09 €. V čase reálneho zavedenia, napríklad v roku 2017 by to objektívne mohlo byť aj 350 €/mes.

Ak by sme teda dnes mali zaviesť systém nepodmieneného základného príjmu, jednalo by sa zrejme o sumy dnes stanoveného životného minima. Čo by to znamenalo?

V našom prípade by takáto štvorčlenná rodina dostávala automaticky nepodmienený základný príjem vo výške 518 € mesačne.

Na zabezpečenie príjmu 900 € potrebného pre síce skromný, no slušný život by si táto rodina mala privyrobiť vlastným úsilím už len 382 € mesačne. To by nebolo také zlé, čo poviete?

Ing. Gabriel Karácsony

- Reklama -