Simon (Most-Híd): Značku Tokaj ohrozila Ficova vláda

0
Zsolt Simon, bývalý podpredseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Predseda vlády Robert Fico podľa Zsolta Simona po výjazdovom rokovaní vlády v Trebišove opäť potvrdil neodbornosť svojej vlády. „Tú zakrýva klamstvami, pretože Fico v Trebišove jednoznačne klamal, keď hovoril o ochrane značky Tokaj na Slovensku. Bola to totiž prvá Ficova vláda, ktorá značku Tokaj ohrozila,“  vysvetlil Zsolt Simon.

Poslanec NR SR za Most-Híd pripomenul, že práve v čase prvej Ficovej vlády Európska komisia (EK) menila podmienky ochrany označenia pôvodu vín a zemepisného označenia vín, pričom rozhodujúci termín pre platnosť nových podmienok EK stanovila na 1. augusta 2009. „Vláda  Roberta Fica prijala zákon 30. júna 2009  s účinnosťou od 1.septembra 2009, ktorým zmenila  označenie  ´Tokaj´ na ´Tokajská´. V tom istom čase, konkrétne k 1. augustu 2009, Maďarská republika menila svoj zákon, ktorým názov značky ´Tokai´ zmenila na ´Tokaj´,“ popísal genézu zmien Simon s tým, že celý problém okolo ochrany značky spočíva v tom, že Ficova vláda  predmetné zákony menila neodborne, pretože nezohľadnila negatívne dôsledky svojich krokov.

Podľa podpredsedu strany Most-Híd, až pre voľbami, v apríli 2010, prostredníctvom skráteného legislatívneho konania o vládnom návrhu zákona o vinohradníctve a vinárstve, Ficova vláda opravila to, čo sama pokazila. „To, že Fico vo veci vážne pochybil, napokon aj priznal priamo v dôvodovej správe. V tej vlastne jednoznačne potvrdil, že to čo jeho vláda schválila v júni 2009 bolo ohrozením pre značku Tokaj na Slovensku,“ zdôraznil Simon, ktorý predmetné zákonné zmeny prijaté Ficovou vládou, označil za legislatívny chaos.

Ako ďalej poslanec NR SR vyhlásil, odmieta kritiku, ktorá na jeho adresu odznela v stredu po výjazdovom rokovaní v Trebišove z úst predsedu vlády. „Prehlasujem , že ako minister aj ako poslanec som konal a konám v záujme Slovenska. Aj v tomto prípade som urobil všetko preto, aby som chaos spôsobený Ficovou vládou napravil a chránil Tokaj pre Slovensko.“

Podpredseda Most-Híd zároveň vyzval Roberta Fica, aby svoju neschopnosť chrániť záujmy Slovenska, neprenášal na iných. „Rovnako premiéra vyzývam , aby skôr ako sa k téme pôdohospodárstva a k mojej osobe bude vyjadrovať, si všetko dôkladne preveril a nezavádzal verejnosť klamstvami,“ dodal Zsolt Simon.

- Reklama -