KDH: Prenasledovanie nevinných je teror šírený tzv. Islamským štátom

0
KDH (Autor: KDH)

Konferenciu otvoril podpredseda Národnej rady SR a predseda KDH Ján Figelˇ, ktorý sa venoval prioritám zahranicˇnej a bezpecˇnostnej politiky hnutia. Medziiným zdôraznil, že súčasná utečenecká kríza je náročnejšia ako kríza eura, lebo sa nedá riešiť iba peniazmi. Čo sa týka EÚ, zdôraznil: „Nechceme EÚ ako superštát, ale ako dobre zorganizované spoločenstvo, ktoré slúži občanom. Pánmi únie sú štáty a občania – nie naopak! Konflikty sa majú riešiť  na základe medzinárodného práva, s použitím sily v prípade,  kde politické a diplomatické kroky nepostačujú k nadtoleniu spravodlivého mieru. KDH podporuje prehlbovanie spolupráce v oblasti obrany – Európa môže byť bezpečným priestorom slobody a práva pre svojich občanov, iba ak budeme ochotní a schopní nase hodnoty a nase spolocenstvo brániť. A to logicky znamená proces vytvárania obrannej únie, na báze vlastných ozbrojených síl členských štátov.

Za nevyhnutné v rámci súčasnej krízy považuje ján Figeľ rozlišovanie medzi utečencami a ekonomickými migrantami a dôsledný postup podľa medzinárodného humanitárneho práva. “Kým nebudú odstánené príčiny masového exodu ľudí, kríza nepominie. Hlavným zdrojom konfliktu a prenasledovania nevinných ľudí je teror šírený tzv. Islamským štátom. Existencia ISIS je dnes najväčšou hrozbou pre mier a pre stabilitu nielen v arabskom svete, ale aj v Európe a Afrike. Je v záujme medzinárodného spoločenstva a v záujme Slovenska, aby bola táto hrozba eliminovaná.”

Konferencie sa zúčastnili mnohí významní diplomati a členovia európskych spoločenstiev: Mário Nicolini, jeden zo zakladatelˇov a cˇestný prezident Euroatlantického centra. Ivan Korcˇok, štátny tajomník MZVaEZ SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ ozrejmil kľúčové priority Slovenska počas predsedníctva, Marián Majer, analytik Inštitútu pre stredoeurópsku politiku CEPI, Miroslav Mikolášik, poslanec EP za KDH, ktorý sa venoval Európskemu parlamentu vo vzťahu k lˇudským právam, Martin Dilong, expert KDH pre zahranicˇie a lˇudské práva sa zase venoval ľudským právam v politike KDH a Pavol Kossey, zahranicˇný tajomník KDH,uvažoval o vojnových konfliktoch, chudobe a migrácii, Anna Záborská, poslankynˇa EP hovorila o  mieste rozvojovej pomoci v politike EÚ, Juraj Benca, z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety priblížil široké spektrum rozvojových projektov tejto školy a í a napokon Radovan Gumulák, generálny sekretár SKCH predstavil aktivity Slovenskej katolíckej charity na poli rozvojovej pomoci vo viacerých krajinách tzv. tretieho sveta.

Záverečný panel bol venovaný aktuálnym bezpecˇnostným výzvam. Alexander Duleba, (SFPA) priblížil aktuálny vývoj konfliktu na východe Ukrajiny a jeho dôsledky pre Slovensko, Jaroslav Nadˇ (CEPI) hovoril o aktuálnych výzvach pre NATO. Peter Švec, poradca predsedu KDH pre bezpečnosť, zanalyzoval, čo je potrebné zmenitˇ v Ozbrojených silách SR. Ivan Šimko, expert KDH pre obranu predstavil svoje pohľady na priority brannej a bezpecˇnostnej politiky SR.

- Reklama -