SKOK! plne podporuje občiansku aktivitu slovensko.digital

0
SKOK! (Autor: SKOK!)

„Slovensko od roku 2007 minulo na informatizáciu 900 miliónov eur. Jej prínosy pritom bežní ľudia takmer nepocítili. Išlo o vyplytvané peniaze. Za zlomok rovnakej sumy dokázali iné krajiny zariadiť, že ľudia nemusia chodiť po úradoch a doslova všetky vybavia zo svojho domu, cez internet,“ zdôraznil Juraj Miškov, predseda strany SKOK!.

Podľa Miškova sa skutočný e-government na Slovensku dá zaviesť veľmi rýchlo, stačí sa zamerať na občanov a nekradnúť. Minulý týždeň Miškov poukázal napríklad na prípad predraženého štátneho virtuálneho úložiska – cloudu – ktoré má stáť štvrť miliardy eur, hoci iné krajiny v EÚ ho dokázali vybudovať 10 až 20 krát lacnejšie.

Podľa predsedu programovej rady SKOK! Martina Chrena sa za oveľa menej peňazí dajú dosiahnuť výrazné úspechy v elektronizácií Slovenska už za štyri roky.

„Za kratší čas ako jedno volebné obdobie dokážeme zaviesť elektronické podateľne na každom jednom úrade, obci či škole, aby už nikto nemusel chodiť vybavovať papierovačky osobne. Namiesto predražených kamenných kontaktných centier, ktoré sa tvária ako reforma, sa dnes dá komunikovať elektronicky, a je to oveľa lacnejšie. Vieme zariadiť, aby už žiaden úrad nepýtal údaje či potvrdenia, ktoré už má nejaký iný úrad, podľa princípu „jeden papier len raz“. Keď každá banka dokáže komunikovať s občanom cez internet, musí to dokázať aj štát – a funkčný „internet banking“ s úradmi vôbec nemusí stáť milióny eur,“ zdôraznil Chren.

SKOK! sa okrem iného vo svojom programe hlási aj k striktnému dodržiavaniu desatora pre obstarávanie IT, ktoré zatiaľ platí len na papieri, no  v skutočnosti sa obchádza.

V rámci neho plánuje zvýšiť konkurenciu (a počet uchádzačov) vo verejnom obstarávaní, zastaviť zneužívanie autorských práv a v každom prípade žiadať, aby dodané dielo vždy patrilo obstarávateľovi. Už pred zverejnením výzvy slovensko.digital sa SKOK! zaviazal podrobovať verejnej odbornej oponentúre proces zadávania, špecifikácie a architektúry štátnych informačných systémov.

Doteraz sa tieto procesy odohrávali za zavretými dverami, výsledkom čoho sú rozkradnuté miliardy z Operačného programu informatizácia spoločnosti a nekvalitné či nefungujúce digitálne služby pre občanov. Rovnako bude SKOK! vyžadovať absolútnu transparentnosť subdodávateľov a pri každej zákazke budeme požadovať zverejnenie presných finančných tokov, rozpisov prác a zoznamu všetkých konečných prijímateľov a dodávateľov pri každom projekte. SKOK! plánuje aj posilniť tlak na využívanie otvoreného softvéru v štátnych podmienkach.

- Reklama -