Novotný (Šanca): Fico ide do kampane s Radičovej riešením

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

V podaní vlády Roberta Fica ide skôr o obyčajný predvolebný marketing, preto ho zavádzajú ani nie pol roka pred voľbami. Ak by totiž Ficova vláda chcela naozaj ochrániť dôchodcov a deti pred vysokými doplatkami, mohla to urobiť skôr.

Ochranný limit na doplatky za lieky totiž zaviedla ešte vláda Ivety Radičovej a od roku 2011 vďaka nemu vracali zdravotné poisťovne peniaze invalidom a dôchodcom.

„S týmto opatrením som prišiel ako prvý na Slovensku ešte v roku 2009, kedy som navrhoval, aby ľudia nedoplácali za lieky na recept a oficiálne poplatky u lekára viac ako 10 eur mesačne. Opatrenie „10 eur ani o cent viac“ sa potom v upravenej forme stalo súčasťou programu vlády Ivety Radičovej, ktorá ho aj zrealizovala,“ hovorí bývalý poradca premiérky I. Radičovej Viliam Novotný, poslanec NR SR a podpredseda Šance.

„Pamätám sa, ako sa v roku 2009 vtedajší minister za Smer Richard Raši tváril, že také opatrenie nie je potrebné. V súčasnosti ho Smer prevzal do predvolebnej agendy“, dodáva Novotný.

Podľa Šance je rozširovanie a znižovanie limitu spoluúčasti potrebné, ale musí mať solidárny charakter. Takto nastavený totiž znamená, že aj dôchodca Majský či deti milionára Borisa Kollára môžu dostávať peniaze od zdravotných poisťovní späť. „Radšej sa mohli ponechať hranice príjmu dôchodcu či rodičov detí a výšku ochranného limitu ešte znížiť“, upozorňuje Novotný.

Takto navrhnuté opatrenie nie je podľa neho o ničom inom, ako o korumpovaní dôchodcov pred voľbami. „Ficovým cieľom je, aby čo najviac dôchodcov dostalo aspoň zopár eur zo zdravotných poisťovní za posledný štvrťrok tohto roku vo februári, teda tesne pred voľbami,“ dodáva Novotný.

- Reklama -