Premiér Fico: Deti a dôchodcovia platia od novembra za lieky menej

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Na brífingu v Univerzitnej lekárni Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave to oznámil premiér SR Robert Fico spolu s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Opatrenie sa dotkne tých najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. 

„Zavádzame úplne nové kategórie,  pokiaľ ide o maximálnu výšku poplatkov, to sú predovšetkým deti do 6 rokov. Novinkou je to, že deti, ktoré sú ťažko zdravotne postihnuté,  nebudú platiť nič a znižujeme doplatky u starobných dôchodcov, rovnako pri invalidných dôchodcoch a pri ťažko zdravotne postihnutých,“ informoval predseda vlády SR.

Strop na doplatky za lieky existoval aj doteraz, po novom sa však významne znižuje. Od 1. novembra tohto roka doplácajú starobní dôchodcovia za lieky maximálne 25 eur za štvrťrok, doteraz doplácali až 40 eur za štvrťrok. Limit sa znižuje aj u invalidných dôchodcov, tí namiesto 30 eur za štvrťrok doplácajú maximálne 25 eur za štvrťrok.  Novinkou je maximálny limit na doplatky pre deti do 6 rokov, a to vo výške 8 eur za štvrťrok. Ťažko zdravotne postihnuté deti do 6 rokov budú mať zadarmo všetky lieky.

Dopad tohto opatrenia na štátny rozpočet je 10 miliónov eur.  Novela zákona sa bude týkať približne jedného milióna obyvateľov.

- Reklama -