Minister Lajčák: Prehodnotenie zmluvnej základne ako štart intenzívnejšej spolupráce

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák podpísal počas oficiálnej návštevy v Lime s rezortnou partnerkou Anou Maríou Sánchez de Ríos medzivládny protokol o revízii zmluvnej základne, čo umožňuje rozbehnutie spolupráce v novej, vyššej kvalite. Stalo sa tak počas vôbec prvej návštevy člena slovenskej vlády v Peru.

„Slovensko a Peru majú tradičné dobré vzťahy bez otvorených otázok. Považujeme Peru za partnera s podobnými názormi a postojmi a vidíme značný potenciál na prehĺbenie vzájomnej spolupráce, ktorý by sme chceli využiť,“ uviedol minister M. Lajčák počas rokovania s rezortnou partnerkou. Potvrdil záujem SR o zintenzívnenie politického dialógu a o obojstranne prospešnú spoluprácu v hospodárskej oblasti, obchode, kultúre, vede, výskume či vzdelávaní.

M. Lajčák konštatoval, že nové možnosti pre vzájomný obchod a investície prináša aj Asociačná dohoda medzi EÚ a Peru, ktorú Slovensko ratifikovalo medzi prvými členskými štátmi únie, ako aj plánované zrušenie vízovej povinnosti pre peruánskych občanov.

Na rokovaní s ministerkou zahraničných vecí A. M. Sánchez de Ríos si okrem toho vymenili názory na aktuálne problémy súčasnosti a vývoj v Latinskej Amerike i EÚ. Minister M. Lajčák vyzdvihol, že oba celky už úspešne spolupracujú pri viacerých témach – či už je to koordinácia v boji proti klimatickým zmenám, v otázkach bezpečnosti alebo boja proti obchodovaniu s narkotikami. Aj toto podľa neho vytvára dobré predpoklady pre intenzívnejšiu bilaterálnu spoluprácu SR a Peru.

Minister M. Lajčák sa stretol aj predsedom Rady ministrov (t.j. peruánskej vlády) Pedrom Caterianom, s ktorým konkretizovali, že tesnejšie slovensko-peruánske kontakty by sa mohli rozbehnúť v oblasti akademických výmen či vedecko-výskumných aktivít. „Po podpise protokolu o revízii zmluvnej základne by sa teraz mali zísť experti oboch strán a rozpracovať závery z dnešných politických rokovaní,“ zdôraznil Miroslav Lajčák.

Počas rokovaní v Lime tiež formálne požiadal o udelenie štatútu pozorovateľa pre Slovensko v Tichomorskej Aliancii, ktorej Peru predsedá od júla. Tichomorská aliancia je regionálne zoskupenie Mexika, Peru, Kolumbie a Čile, ktoré sa snažia o hlbšiu integráciu a vytvorenie priestoru voľného obchodu, pohybu kapitálu, služieb a osôb. „Veľmi pozorne sledujeme úspešnú cestu tohto ambiciózneho a dynamického zoskupenia, ktoré reprezentuje viac ako tretinu populácie Latinskej Ameriky, a máme záujem nadviazať obojstranne výhodnú spoluprácu aj v rámci formátu Vyšehradskej štvorky,“ konštatoval minister M. Lajčák. V súvislosti so širšou regionálnou spoluprácou dodal, že Slovensko podporuje diskusie o uzatvorení strategického partnerstva medzi Európskou úniou a Spoločenstvom Latinskoamerických a Karibských štátov (CELAC).

Na záver krátkeho pobytu v Peru M. Lajčák slávnostne otvoril pobočku slovenskej softvérovej spoločnosti ESET v Lime. V prítomnosti generálneho riaditeľa spoločnosti pre Latinskú Ameriku Federica Pereza Acquisita a generálneho manažéra pre Peru Jorgeho Zeballosa za značného záujmu domácich médií prestrihol inauguračnú pásku do nových priestorov. Úspešná firma ESET má regionálne centrum pre Latinskú Ameriku v argentínskom Buenos Aires a teraz expanduje ďalej a otvára pobočku v Peru.

- Reklama -