Grega (KSS): Kam kráčaš SZPB?

0
KSS (Autor: KSS)

Tieto organizácie spoločne so znovu otvorenými organizáciami: Združením zahraničných vojakov a Združením prvého odboja, ktoré boli konštituované ešte pred 2. svet. vojnou a ich činnosť v priebehu okupácie bola zakázaná, v roku 1951 sa spojili a vytvorili jednotný celorepublikový Zväz protifašistických bojovníkov.

Hlavným cieľom tejto zjednotenej organizácie bolo bojovať proti znovu vytvoreniu akýchkoľvek foriem fašizmu, za suverenitu štátu a celosvetový mier. Aj keď sa jednalo o občianske združenie svojím zameraním a činnosťou sa nikdy netajilo bojovať za budúce politické smerovanie štátu, aby v budúcnosti sa už nikdy neobnovila akákoľvek činnosť skupín potlačujúcich ľudské práva iných jak vo vnútri štátu tak aj v medzinárodnom meradle.

Keďže pred rokom 1989 SZPB svojim zameraním úzko spolupracoval s vtedajšou vládnou mocou je len pochopiteľne, že po uchopení moci prokapitalistickými skupinami sa táto nová vládna moc snažila činnosť SZPB utlmiť alebo obrátiť iným smerom vyhovujúcim pre ňu. Pokiaľ bolo dostatok žijúcich aktívnych členov, ktorí na vlastnej koži zažili hrôzy nielen fašistického besnenia, ale aj kapitalizmu ako takého, tento cieľ novej vládnej moci sa nemohol podariť. Časom však zákonite jej členstvo vymieraním redlo a zostávajúca časť v dôsledku chorôb a staroby sa stala menej aktívna. SZPB sa snažila si svoju tvár zachovať priberaním nových mladších členov, ktorí hrôzy vojny nikdy nezažili. Tí v dôsledku svojich životných neskúsenosti boli pre dnešnú vládnu moc viac manipulovateľní.

Toho rýchlo zneužila pravicová vládna moc a v roku 2006 prijala zákon č.219 o protikomunistickom odboji, ktorým povýšila protiosloboditeľskú a protivlasteneckú činnosť v období od 6.10.1944 proľudáckej a profašistickej POHG a ostatných kolaborujúcich občanov, ktorí bojovali s fašistami proti sovietskej armáde a čsl. armádnemu zboru pod vedením Ľ. Svobodu na protikomunistický odboj!!

V tom období nová ministerka práce a sociálnych veci p. Tomanová odňala sociálne výhody protifašistickým odbojárom s odôvodnením, že: pre nich už niet peňazí a že oni doposiaľ boli dostatočne zvýhodnení oproti ostatným občanom!!!

Na druhej strane parlament prijal zákon č.274/2007 o príplatku k dôchodku politickým väzňom. Skúste si porovnať výšku príplatku k dôchodku podľa zákona č.255/1946, ktorý poberali účastníci protifašistického odboja so súčasnou výškou príplatku k dôchodku účastníkov protikomunistického odboja a stvrdne vám úsmev na tvári, prípadne naskočí „husia koža“!!! Avšak vtedajšie vedenie SZPB to nechalo chladným ako by sa to jeho členov netýkalo!!!

Dokonca aj oslavy výročí SNP boli na útlme a vyzeralo to, že prestanú sa oslavovať vôbec. Až v roku 2004 zaslanie blahoprajného telegramu vtedajšieho amerického prezidenta Busha nášmu prezidentovi k 60-tému výročiu SNP a dokonca aj verejné prehlásenie nemeckého kancelára Schrödera k tejto významnej dejinnej udalosti nášho národa, nemohlo nechať nečinných našich vtedajších „mocipánov“. Došli síce do B. Bystrice na tieto oslavy, ale ich úbohé prehlásenia, že nestačili pozvať hlavy štátov na túto oslavu, čím by sa zvýšila dôstojnosť osláv tejto jubilejnej udalosti, bola im vlastná ich politickému a vlasteneckému uvedomeniu. Veď každý kto dokáže napočítať do 60 vie, že v tom roku bolo toto okrúhle výročie. Usporadúvanie týchto osláv prešlo na vládnych predstaviteľov a ich prejavy pri oslavách boli prekrúcaním dejín a popieraním zásluh skutočným organizátorom SNP.

Dotácie pre činnosť SZPB namiesto štátu prešli na dobrovoľníkov, ktorí mohli venovať 2% zo svojich dani pre túto organizáciu, čo pochopiteľne nemohlo byť dostačujúce.

Až v roku 2013 zákonom č.487/2013 o postavení a pôsobnosti SZPB súčasná vláda pod vedením p. Fica snažila sa zalepiť oči protifašistickým odbojárom štátnou dotáciou pre činnosť tejto organizácie. Z tejto dotácie sa možno ujde týmto odbojárom občas „obložený chlebík“ a nejaké to občerstvenie z minerálky, avšak iné zlepšenie svojej finančnej situácie oproti protikomunistickým odbojárom proti ktorým bojovali v období od 4.19.1944 nepocítia.

Súčasný predseda SZPB p. Sečkár z vďačnosti vládnym predstaviteľom dokonca zakázal svojím členom prejavovať akúkoľvek politickú činnosť s odôvodnením, že SZPB je občianskym združením. Došlo to až tak ďaleko, že keď jedna členka SZPB v Prešove pri manifestácii za vystúpenie Slovenska z paktu NATO držala heslo proti tomuto agresívnemu vojenskému zoskupeniu základná organizácia ju za to disciplinárne potrestala, hoci táto manifestácia nebola organizovaná SZPB ale Chartou 2015, ktorá bojuje za mier – teda za podobné ciele ako pôvodné SZPB.

Predstavte si, žeby tak postupovali aj ostatné občianske združenia ako zväz záhradkárov alebo rybársky zväz, žeby sankcionovali svojich členov za prejavenie podobného názoru. Už sa dá len očakávať, že vedenie ZSPB nariadi svojim členom koho sú povinní voliť pri voľbách, pretože aj tu ide o politický prejav!!!

- Reklama -