Faktor (KDH): Kto tuneloval Všeobecnú zdravotnú poisťovňu?

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Koncom týždňa ste možno zachytili, že SMER nepovažuje korupciu, rodinkárstvo a problémy v zdravotníctve za dôvod, aby odvolal ministra Čisláka. Namiesto toho, ako akúsi dymovú clonu, vypustil pán ex-minister Raši príbeh o tunelovaní Všeobecnej zdravotnej poisťovne za vlády Ivety Radičovej. Cez MR-vyšetrenia a za čias, keď som bol generálnym riaditeľom štátnej poisťovne.

A hoci som na pána Rašiho už zareagoval, nedá mi nezhrnúť fakty, ktoré on zabudol do tejto debaty priniesť. Hovoril o tunelovaní VšZP, ale pomýlil si obdobie. Asi náhodou zabudol, že za jeho ministrovania a riadenia VšZP Zuzanou Zvolenskou priviedol SMER štátnu poisťovňu na pokraj nútenej správy. Bol som pár dní v pozícii riaditeľa, keď mi to prišli oznámiť ľudia z Úradu pre dohľad.

Pred sebou sme mali 120 miliónovú sekeru po pani Zvolenskej, každý mesiac sa prehlbovala o ďalších 7 miliónov eur. Zároveň sme vedeli, že ak poisťovňu nezachránime, najbližších 10 rokov bude mať celý manažment zákaz pôsobiť v zdravotníctve na manažérskych pozíciách. Verte, okrem profesijnej ambície posunúť veci niekam, je aj toto dosť silná motivácia.

Fakty o tom, že sa nám ju za necelé dva roky podarilo zachrániť, a p. Foraiovi odovzdať v zisku a v slušnej kondícii, nebudem až tak detailne rozoberať. Chcem sa ale venovať príbehom Richarda Rašiho o tunelovaní VšZP cez nevýhodné zmluvy na vyšetrenia magnetickou rezonanciou.

Bol to náš manažment VšZP, ktorý prvý krát v histórii Slovenska znížil plošne platby za MR/CT a laboratórne vyšetrenia o 10 %. Výsledkom bolo, že za rovnaký objem peňazí sme zabezpečili viac zdravotnej starostlivosti. Ak by p. Forai, Z. Zvolenská, V. Čislák pokračovali v nastúpenom trende, mohli sme mať dnes ceny za MR/CT vyšetrenia na úrovni porovnateľnej s okolitými krajinami (viac tu).

Pan Raši klamal, keď povedal, že tieto „nevýhodné“ zmluvy na MR vyšetrenia nemohli riešiť, pretože boli uzavreté na 3 roky. Zdravotná poisťovňa môže podľa zákona vypovedať zmluvu, ak má možnosť uzavrieť zmluvu za výhodnejších podmienok (§7 ods. 11 písm. c. zákona 581/2004).

Pan Raši klamal, keď povedal, že ich neriešili, pretože si rozdiel v cene všimli až po štyroch rokoch. Ľudia, ktorí boli zodpovední za zmluvy za môjho vedenia, sú zodpovední za zmluvy aj dnes. Ak by existoval neštandardný rozdiel v cene, ktorý spomínal pan Raši, nie je možné, že by so ho všimli až po štyroch rokoch.
Prečo súčasné vedenie VšZP pokračovalo v ďalšom zvyšovaní finančných objemov týchto zmlúv, ak boli neštandardné?

Odpoveď je jednoduchá. Každá jedna zmluva za môjho pôsobenia bola štandardná. Žiadne tety Anky.

Pán Raši nám môže vyčítať len jedno. Že sme rozbili dovtedy zabehaný systém neštandardného urovnávania výkonov v laboratórnej diagnostike nad rámec zmlúv, tzv. nadlimitov. Niektorí poskytovatelia mali hradené nadlimity, niektorí nie, niektorí viac, niektorí menej. Poskytovateľ celý rok nevedel, ako to dopadne. Kto, čo a ako? To sa dohodlo až následne, pri individuálnych rokovaniach. Zrušili sme tento spôsob „urovnávania“

Ostatné už bolo povedané aj na tlačovej konferencii (dostupná tu). Ja len znovu vyzývam p. Rašiho, aby nevyberal čiastkové dáta. Nech zverejní rovnako promptne, ako tieto vybrané údaje, aj všetky dáta o urovnávaní výkonov nad rámec zmlúv za jeho ministrovania a za vlády Ivety Radičovej.

Zlyhanie SMER-u nie je len v tom, čo sa urobil (korupčné škandály, chaos v poplatok, spolitizovanie Úradu pre dohľad) ale aj v tom, čo neurobil (e-Health, DRG, riešenie dlhu štátnych nemocníc). Na jednej strane chápem, že ste sa pri takom nahromadení reálnych problémov rozhodli vypustiť dymovú clonu na odpútanie pozornosti. Na strane druhej je veľká škoda, že ste radšej nezvolili možnosť vecnej debaty o skutočných problémoch slovenského zdravotníctva.

- Reklama -