Novotný (Šanca): Čislák musí odísť!

0
Šanca (Autor: Šanca)

Minister Čislák musí odísť. Nie však preto, čo spravil, ale preto, že nespravil nič. A to je po roku v rezorte zmietanom škandálmi neospravedlniteľné.

Do kresla sa dostal po škandále s predraženým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici, po ktorom odstúpili traja ústavní činitelia. Krátko po jeho nástupe do funkcie sa prevalila kauza predraženého stravovania v štyroch nemocniciach, pre ktorú odstúpili traja riaditelia, štvrtý odstúpil už skôr.

Verejnosť očakávala od nového ministra, že kauzy dôkladne vyšetrí a prijme opatrenia, aby sa viac nezopakovali. Ale neurobil nič. Ešte vlani v decembri sľúbil centrálne nákupy, cenové stropy, verejné porovnávanie cien prístrojov či audity v nemocniciach. Cesta od slov k činom je však u Čisláka neprekonateľne dlhá.

V marci na to upozornil už aj prezident Andrej Kiska. Ale ani jeho kritické slová nedokázali vyviesť Čisláka z pasivity. Dodnes sa zmohol len na protikorupčné mailové schránky, kam – čuduj sa svete – nikto nehlási korupčné podnety. A teraz ešte navýšil platby svojmu bývalému zamestnávateľovi (za záchranárske vrtuľníky) o 60 %.

CTčko v Piešťanoch Čislák bagatelizoval ako „pseudokauzu“. Polícia má pritom zjavne iný názor a v septembri v kauze obvinila osem ľudí z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Po kauze predraženého stravovania odišiel vedúci služobného úradu Ministerstva zdravotníctva pán Senčák rovno do pozície podpredsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Odtiaľ kontroluje napríklad zmluvy medzi VšZP a „tetou Ankou“. Tomu sa hovorí nezávislý dohľad v slovenskom zdravotníctve!

Zavádzanie DRG (platby za diagnózu), služieb elektronického zdravotníctva či výstavba novej univerzitnej nemocnice v Bratislave sú v obrovskom sklze. Premárnené peniaze, ale žiaden výsledok. Napriek tzv. „zákazu“ vládne v ambulanciách poplatkový chaos. A  frustrovaní tak nie sú len zdravotníci, ale aj pacienti.

To je vizitka ministra Čisláka, ktorý preukázal, že na tento výkon svojej funkcie nemá predpoklady. A preto z nej musí odísť.

Autorom blogu je Viliam Novotný.

- Reklama -