SDKÚ-DS: Čislák je symbolom nezáujmu, zdravotníctvo potrebuje zmenu

0
Logo strany SDKÚ-DS (Autor: SDKÚ-DS)

Ľudia si zaslúžia fungujúce nemocnice či poriadok v ambulanciách. Slovenské zdravotníctvo potrebuje skutočnú zmenu.

“Minister Viliam Čislák neurobil rok po svojom nástupe do funkcie žiadne systémové kroky. Stačilo pritom zaviesť povinné porovnávanie cien pri takýchto prístrojoch s okolitými štátmi a zaviesť transparentnejšie obchodovanie. Čislák nielenže nie je schopný zasiahnuť do zdravotníckeho biznisu, ale nie je schopný ani urobiť tie najjednoduchšie veci. Ministra Čisláka je potrebné odvolať, lebo po ňom ostáva stále len chýbajúci toaletný papier v nemocniciach, hliníkový príbor či absurdné poplatky,” povedal pred zajtrajším odvolávaním ministra zdravotníctva, predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Pôsobenie ministra Viliama Čisláka na čele rezortu zdravotníctva sa dá charakterizovať ako nezáujem o dianie v nemocniciach a ambulanciách. Úradujúci minister sa stal synonymom nezáujmu o zdravotníctvo. Preto si pacienti, ale aj lekári zaslúžia skutočnú zmenu.

“Jedným z problémov je jednofarebnosť rezortu zdravotníctva, v ktorom chýba krížová kontrola. To je živnou pôdou pre rast korupcie a klientelizmu. Dodnes nefunguje systém elektronického zdravotníctva e-Health, ktorý by eliminoval možnosti na plytvanie. Sme poslednou krajinou EÚ, ktorá nemá zavedený systém DRG, ktorý je vo svete považovaný za najobjektívnejší a najtransparetnejší systém financovania nemocníc,” vymenoval predseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS Peter Ottinger len časť dôvodov, pre ktoré musí byť minister Vilam Čislák odvolaný.

Dôkazov nezáujmu zo strany ministra je podľa podpredsedu Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS Valeriána Potičného niekoľko. “Môžeme spomenúť poplatkový chaos v ordináciách, ktorý spôsobil minister svojim zákonom poplatkové zákona. Druhým príkladom je zákon o minimálnych platoch zdravotníkov. Tie sa budú odvíjať len od dosiahnutého vzdelania, nie praxe. Reálne hrozí, že mnohým zdravotníkom platy klesnú. Navyše v rozpočte chýbajú peniaze na takéto zvyšovanie. Miniser úplne ignoruje fakt, že tento rok san a Slovensku zachytilo množstvo falošných receptov na drahé lieky. To sú dôkazy toho, že zdravotníctvo potrebuje zmenu. Zmenu ministra, ale aj prístupu k lekárom, zdravotníkom a samozrejme pacientom,” uviedol Valerián Potičný.

- Reklama -