Kiššová (SaS): Penzisti, hor sa na zlých obchodníkov

0

Ceny v neregulovanom odvetví totiž určuje trh, nie pán premiér, nie dôchodcovia a dokonca ani nie sadzba DPH.

To, že zníženie DPH na zopár, vraj základných potravín, je predvolebná fraška, vie snáď každý. Aj to, že nejde o základné potraviny, ale o konkrétne a cielene vybrané isté potraviny, tiež. Že táto zmena zrejme nebude mať za následok ani zníženie cien potravín potvrdil aj minister financií Peter Kažimír už v záverečnom slove v parlamente pri diskusii o tomto návrhu. Aj analytici konštatujú, že k zníženiu cien dôjde len minimálne, ak vôbec. „Naše zistenia nasvedčujú tomu, že premietnutie (do cien) bolo silnejšie v prípadoch zvyšovania dane, zatiaľ čo dopad na ceny bol bezvýznamný v prípadoch zníženia DPH,“ skonštatoval vo svojej analýze Inštitútu finančnej politiky. Analytik Ľubomír Drahovský zas uviedol, že „ je to iba kozmetická úprava, aby sa ukázalo, že vláda robí niečo pre ľudí, no v peňaženke spotrebiteľa sa to nemusí prejaviť,“. Skúsenosti z roku 2007, kedy klesla sadzba DPH na lieky na 10 % a o rok aj na knihy, predpoklady o nízkych dopadoch na ceny len posilňujú. Zníženie DPH na tieto tovary bolo len smietkou oproti výpadku vo verejných financiách, ktorý bude treba, ako obvykle, nahradiť vyšším výberom daní.

Teraz trochu matematiky, nech vieme, kvôli akej, hoci len teoretickej a nízko pravdepodobnej, úspore toľký predvolebný cirkus. Ak sa predstavitelia vlády nechali počuť, že znížením DPH na základné potraviny príde štátna kasa o 70 mil eur ročne, mala by to byť suma, ktorú ušetria spotrebitelia pri nákupoch týchto potravín. Dajme bokom aj to, že bohatí by ušetrili viac ako chudobní a nejde teda o žiadne sociálne opatrenie. Ale ak približne 5,3 mil (z celkového počtu 5,42 mil, nech nepočítame kojencov) obyvateľov ušetrí ročne 70 mil eur, tak na osobu je to 1,10 eur mesačne, teda jedna priemerná 4-členná rodina ušetrí mesačne 4,40 eur. Opakujem, aj to len teoreticky, vzhľadom na už uvedené skúsenosti a pochybnosti.

Aj na ne má však vláda SMER-u odpoveď. Akékoľvek pochybnosti o tom, že „od januára 2015 vláda Roberta Fica zlacní potraviny“ premiér vyvracia tým, že pošle na zlých obchodníkov penzistov, ktorí budú kontrolovať, či títo náhodou potraviny nezdražili resp. či zníženie DPH nepremietli do svojej marže. Slovenskí dôchodcovia tak budú snoriť po chladiacich boxoch s čerstvým mäsom a analyzovať ceny na bločkoch, či ich náhodou zlý obchodník neošmekol o ich euro desať, ktoré mali mesačne ušetriť. Ničoho ponižujúcejšieho a dehonestujúcejšieho (okrem zvýšeného priemerného dôchodku o celé euro deväťdesiat) sa dôchodcovia nemohli dožiť. A ak náhodou pri pohľade do chladiaceho boxu zistia, že cena kaprov sa nezmenila, dokonca vzrástla, pobeží žalovať. Úradníci začnú analyzovať, kde sa stala chyba a možno po siahodlhom zisťovaní zistia, že cena kaprov vzrástla pre teplé leto a ich nedostatok (zverejnené 27.10.2015). A potom čo? Alebo čo ak príčinou nezníženej alebo zvýšenej ceny bude akýkoľvek iný dôvod, napríklad zvýšená cena nájomného, energie, pracovnej sily, alebo akýkoľvek iný dôvod, o ktorom rozhodol obchodník? Trebárs aj o zvýšenej marži. Toto má byť v prostredí trhovej ekonomiky v neregulovanom odvetví zakázané?

Je neuveriteľné, ako chce Robert Fico presvedčiť ľudí, že ceny potravín zníži zavedením kontrol penzistov. Škoda, že neuvažuje nad rozumnejšími opatreniami. Napríklad nad znížením korupcie, nižším daňovým a odvodovým zaťažením, odstránením byrokracie a finančnej záťaže podnikateľov (napríklad pracovná zdravotná služba, koncesionárske poplatky, povinné preškoľovanie vodičov, rôzne poplatky a skryté dane, atď.).

O tom, že práve takéto opatrenia pomôžu znižovať ceny a sú potrebné na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť, chceme presvedčiť my.

- Reklama -