Ministerstvo obrany: Slovenskí vojaci odchádzajú na cvičenie Balaton

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

„Chcem poďakovať ministerstvu obrany za to, že okamžite reagovalo na požiadavku Maďarska. Títo vojaci budú v spoločnom tréningovom centre s maďarskými, českými a poľskými vojakmi pripravovať všetky potrebné operácie, ktoré sa týkajú aktuálnej krízy. Zamerajú sa na riešenie jej negatívnych dôsledkov, ako je napríklad nelegálna migrácia alebo vznik bezpečnostných rizík,“ uviedol predseda vlády SR Robert Fico, ktorý sa dnes spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom a náčelníkom Generálneho štábu OS SR genpor. Milanom Maximom zúčastnil vyslania vojakov na cvičenie Balaton.

„Toto cvičenie je pokračovaním aktivít, ktoré sme v minulosti absolvovali spolu s policajným zborom a hasičmi, kde sme precvičovali možnosť spolupráce pri riešení krízových situácií,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. „Cvičenie pomôže aj našim vojakom, ktorí získajú nové spôsobilosti a zručnosti a po návrate ich budú môcť odovzdávať svojim kolegom,“dodal minister.

Náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Milan Maxim vyzdvihol predovšetkým prínos cvičenia pre obranyschopnosť Slovenska: „Ozbrojené sily reagujú na aktuálne bezpečnostné hrozby v našom regióne. Plnenie tohto typu úloh síce nie je pre ne typické, avšak vzhľadom na situáciu na hraniciach Európy sa stáva každodennou realitou. Verím, že si z tohto nasadenia vojaci prinesú cenné skúsenosti, ktoré budú využité v ďalšom výcviku našich ozbrojených síl.“

S podobným cvičením zameraným na zvládanie migračnej krízy už majú vojaci skúsenosti z leta tohto roku. Na cvičení Nový Horizont, ktoré sa konalo v júli 2015 v Nitre vojaci cvičili spolu s príslušníkmi policajného zboru zásah proti prevádzačom na hranici.

- Reklama -