Hrnko (SNS): Deklarácia slovenského národa – významný štátoprávny akt v našich dejinách

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Legitímni predstavitelia slovenského národa touto deklaráciou predovšetkým dali definitívne „Zbohom“ takmer tisícročnej spoločnej štátnosti s Maďarmi, ktorá sa slovami Andreja Hlinku nevydarila, a prihlásili sa k spoločnej štátnosti s českým národom. Vytvorenie spoločného štátu Slovákov s Čechmi bolo jedinou cestou pre slovenský i český národ, ako sa v danom čase oslobodiť spod maďarského a rakúsko-nemeckého útlaku.

Naši vtedajší politici (predovšetkým členovia Slovenskej národnej strany) dokázali, že vedia konať na pulze doby a tak aj konali. A hoci sa česko-slovenský štát nestal skutočným domovom slovenského národa (dvakrát sa musel preto rozdeliť), bol nevyhnutnou etapou všeobecného dotvorenia slovenského národa na štátoprávny subjekt, ktorý bol schopný vytvoriť plne samostatný a suverénny štát. K tomuto odkazu 30. októbra 1918 sa SNS plne hlási.

V dnešnej dobe všeobecného ústupu Európanov z hodnotových postojov našich otcov a dedov je treba pripomínať si najmä výročia, keď naši predkovia odpovedali na výzvy doby rýchlo a rezolútne, aby dosiahli svoje politické ciele. Takou udalosťou je aj prijatie Deklarácie slovenského národa pred 97 rokmi. Hlavnú masu deklarantov tvorili príslušníci Slovenskej národnej strany. Dnešná Slovenská národná strana sa hlási k ich odkazu a jej predstavitelia sú pripravení rýchlo a rezolútne odpovedať na výzvy doby, nie všetky tlačiace Slovensko na cestu, po ktorej by sa jeho občania chceli pohybovať. SNS je pripravená nedopustiť zvrátenie vývinu z cesty suverenity Slovenskej republiky.

- Reklama -