Robert Fico sa rozlúčil s vojakmi odchádzajúcimi na medzinárodné cvičenie do Maďarska

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Premiér Robert Fico aj minister obrany SR Martin Glváč sa zhodli, že vysielanie policajtov či vojakov do iných štátov v rámci Európskej únie je v našej histórii bezprecedentné. Aj preto je pomoc našich vojakov určená predovšetkým na ochranu vonkajších schengenských hraníc. „Došlo k dohode, že spoločné jednotky, ktoré sú na maďarsko-srbskej hranici, budú na menej citlivých úsekoch. Nesúhlasili sme s tým, aby jednotky pôsobili na maďarsko-chorvátskej hranici, pretože ide o vnútornú hranicu EÚ,“ spresnil Robert Fico.  


  
Do Maďarska okrem vojakov vysielame techniku, ktorá je určená na prevoz osôb či pitnej vody, pomôcť vieme aj pri opravách a údržbách strojov nielen našej armády, ale aj ostatných účastníkov cvičenia. „Je to vyvážené pôsobenie príslušníkov na území iného štátu,“ povedal premiér.

„Chcem vám zaželať, vojaci, aby ste získali na tomto cvičení ďalšie nové spôsobilosti a skúsenosti . Verím, že táto spolupráca bude prínosom, ale najmä ukážkou pre ostatné členské štáty EÚ, že musíme viac spolupracovať, musíme viac chrániť schengenské hranice, musíme zastaviť prílev nelegálnej migrácie. V opačnom prípade Európska únia túto krízu nezvládne,“ povedal odchádzajúcim vojakom Robert Fico. 

- Reklama -