Ministerstvo školstva: Nemčina má stále vplyv na profesnú budúcnosť žiakov

0
Škola, trieda, ilustračné foto (Autor: SITA)

Spolupráca Slovenska a Nemecka je na viacerých úrovniach nadštardandná. V prípade práve sa rozbiehajúceho duálneho systému sú nemecké firmy početne zastúpené medzi zamestnávateľmi vstupujúcimi do tohto programu. Tie sa nielen zapájajú do výchovy študentov, ale už v súčasnosti patria medzi významných zamestnávateľov najmä v priemyselnej oblasti. Nezanedbateľný je aj fakt, že nemecké univerzity a vysoké školy sú v rebríčku voľby slovenských vysokoškolákov na treťom mieste medzi zahraničnými školami.

„Rád by som zdôraznil našu otvorenosť rôznym iniciatívam, ktoré podporia nemecký jazyk v slovenskom školstve,“ vyhlásil minister školstva Juraj Draxler a načrtol možnosť spolupráce aj s ministerstvom kultúry a podpore nemeckej kultúry na Slovensku a dodal: „Náš dialóg sa bude určite rozvíjať aj v rámci hospodárskych vzťahov, duálneho vzdelávania či rozhovorov o budovaní kapacít pre výskum a vývoj na Slovensku v spolupráci s nemeckými partnermi“.

Ako doplnil minister školstva, s tým sú spojené aj aktivity v oblasti rozvoja a podpory nemeckého jazyka na úrovni základných, stredných, ale aj vysokých škôl.

- Reklama -