Švejna (Most-Híd): Smer-SD by mal schváliť vyššie zvýšenie penzií pre budúci rok

0
Ivan Švejna (Autor: Most-Híd)

Keďže sa slovenskej ekonomike darí, poslanci za Smer-SD by podľa podpredsedu strany Most-Híd Ivana Švejnu mali v parlamente presadiť vyššiu valorizáciu dôchodkov. Na tlačovej besede upozornil na to, že od začiatku budúceho roka sa starobné dôchodky zvýšia len o 1,9 eura, čo je historicky najnižšia valorizácia dôchodkov počas existencie Slovenska. Podľa Švejnu pritom na Slovensku rastú mzdy aj hrubý domáci produkt, zvyšuje sa zamestnanosť a Sociálnej poisťovni sa darí lepšie a efektívnejšie vyberať odvody, a preto by sa mohli dôchodky zvýšiť výraznejšie. “Je to otázka na diskusiu, koľko z toho, čo sme vybrali naviac, dáme na vyššiu valorizáciu,” povedal.

Podľa Švejnu je vysoko pravdepodobné, že od začiatku roka 2017 sa budú starobné dôchodky zvyšovať o menej ako jedno euro. Čoraz vyššiu váhu na zvyšovaní dôchodkov má totiž rast spotrebiteľských cien. Ceny tovarov a služieb však podľa poslanca za Most-Híd na Slovensku nerastú. Pravdepodobnosť, že v ďalších mesiacoch začnú ceny tovarov a služieb rásť, je podľa Švejnu aj vzhľadom na pokles sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín veľmi nízka.

Od 1. januára budúceho roka sa budú dôchodky zvyšovať o pevnú sumu už štvrtý raz po sebe. Podľa zákona o sociálnom poistení sa dôchodky od začiatku roka 2016 zvyšujú o pevnú sumu, ktorá sa určí vypočítaným percentom z priemernej sumy jednotlivých dôchodkov vyplácaných k 30. júnu 2015. Toto percento tvorí súčet 80 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 20 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy za prvý polrok 2015.

Keďže spotrebiteľské ceny za január až jún tohto roka medziročne nerástli, 0,46 % zodpovedá pätine z medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku v prvom polroku tohto roka. Za prvý polrok tohto roka sa priemerná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR medziročne zvýšila o 2,3 %.

Zdroj: SITA

- Reklama -