Hudec (TIP): Čo majú spoločné kauzy Paroplyn a Martinky?

0
TIP (Autor: TIP)

Obom však ide v podstate o to isté. Aby bola tuhá zima. V plnej poľnej. S mínusovými teplotami a haldami snehu. Vďaka tomu by sa na Martinkách lyžovalo ostošesť a v bratislavských radiátoroch kúrilo na stosedem. Myslím, že rovnako ako na Martinkách, aj v teplárni by sa pri počítaní tržieb nesťažovali.
V ostatnom čase sa množia prípady, keď sa rôzne skupiny alebo osoby snažia cez súdne spory, často s cyperským schránkovým pozadím, získať na účet pekných pár miliónov eur. V tomto sú si podobné minimálne dve mediálne známe kauzy. Zmenky Martinských holí a súdny spor Bratislavskej teplárenskej so spoločnosťou Paroplyn Holdings Limited.

Cyperské schránky

Hovorí sa, že tí, čo vyberajú poštu z cyperských schránok, si žijú ako v rozprávke. A ako áno, ako nie, v krajine, kde sa viedli súdne spory, na ktoré sa skladáme všetci, naozaj v oboch prípadoch, pošta chodí na Cyprus. Spoločnosť Paroplyn Holdings Limited sídli na Cypre. To nie je žiadne tajomstvo, rovnako ako informácia o tom, do ktorého košiara táto ovečka patrí. Aj keď nevieme, do ktorého košiara vlastne patrí ovečka, ktorá by sa rada popásla na Martinských holiach, pošta jej jedného času tiež chodila, a možno ešte aj stále chodí, na Cyprus.

Výška pohľadávky rástla

Znova zhoda. Neviem, či sa čas lial alebo sypal. Nezáleží, ktorú zo starovekých metód merania času použijeme. V oboch prípadoch však s pribúdajúcim časom výška vymáhanej pohľadávky niekoľkonásobne vzrástla.

Záujem o mimosúdne vyrovnanie

No a aký by to bol príbeh bez šľachetnosti. Nedovolím si teraz súhlasiť či nesúhlasiť s názorom súdov. Faktom však je, že oba príbehy majú šľachetný nádych minimálne v tom, že tí, čo sa snažia vymôcť svoju pohľadávku, navrhli druhej strane mimosúdne vyrovnanie a splátkový kalendár, ktorý zabezpečí, že chod dlžnej inštitúcie počas splácania dlžoby nebude ohrozený. Tepláreň aj mesto Martin si tak budú môcť údajne plniť svoju funkciu.

Kde vznikla skutočná škoda?

Jedni vidia škodu za tým, že od nich nikto neodoberal, a teda ani nekúpil teplo. Druhí zasa v tom, že nikto nikdy nič nevybudoval, nepostavil. Ani len obyčajnú stoličku na zelenú lúku. A aj keď ani v jednom a ani v druhom prípade nie je čo fakturovať, a teda nikto nemusel za nič platiť, presne toto alebo niečo podobné tu niekomu prekáža a vidí v tom škodu, ktorej náhradu si na súde uplatňuje. Že nechápete? A čítali ste predchádzajúcu vetu už dva alebo dokonca trikrát? Skúste ešte raz a pomaly.

Poskladá sa na to verejnosť

V prípade teplárenskej sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou na vysúdenú sumu poskladá verejnosť. Bude musieť. Ak totiž odoberáte teplo z Bratislavskej teplárenskej, skúste nás presvedčiť, že si zrazu všetci zmenia dodávateľa tepla. No nezmenia. A tak sa v tej cene tepla na to poskladajú. Poznáte to. Tri groše. Jeden groš sebe. Druhý groš na zníženú DPH. A tretí groš odložia na dôchodky. Škoda, že nie na svoje. No a ináč to nebude, ak by muselo mesto Martin vyplatiť pohľadávku majiteľovi zmenky. Poskladá sa na to verejnosť. Tá martinská. Jeden groš sebe, druhý na DPH a tretí…

Procházka

V oboch kauzách sa vyskytuje meno predsedu strany Sieť, pána Procházku. V tejto chvíli nemôžeme povedať, že aj toto majú obe kauzy spoločné. Zatiaľ súdny spor vyhrala strana, ktorú istého času zastupoval pán Procházka, len v prípade Bratislavskej teplárenskej. A keďže v hre sú opäť verejné financie, naozaj si želám, aby obe kauzy zosieťovala aj súvislosť pána Procházku. Aby aj v prípade kauzy zmenky Martinských holí vyhrala strana, ktorú sa istého času ponúkol zastupovať. V tomto mu skutočne držím palce.

- Reklama -