SaS: BSK opäť zafinancuje pohotovostnú službu v Malackách

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Poslanci neodsúhlasili návrh poslanca za SaS, Vladimíra Slobodu, aby boli najprv oboznámení s výsledkom kontroly čerpania dotácie priamo v Nemocnici Malacky, ktorá práve prebieha a až následne schválili poskytnutie ďalšej. Keďže dotácia nemôže byť čerpaná na refundáciu platov a drvivú väčšinu nákladov na pohotovosť tvoria práve mzdy, je výsledok kontroly obzvlášť dôležitý.

„Poslanci za SaS v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja, znovu upozornili na to, že pohotovostná služba je v prvom rade zodpovednosťou ministerstva zdravotníctva. BSK nemôže do nekonečna suplovať úlohy vlády. Samozrejme, nemôžeme ignorovať potrebu obyvateľov Záhoria, avšak treba k financovaniu tejto služby pristupovať zodpovedne. Mrzí nás len, že ak by si vláda plnila svoje povinnosti voči obyvateľom, mohli byť tieto finančné prostriedky využité v ich prospech na rekonštrukciu ciest, opravu škôl a podobne,“ uvádzajú poslanci z klubu SaS.

Poslanci v minulom roku uznesením poverili vedúceho úradu BSK oficiálne prezentovať Vláde SR postúpiť Petíciu na zachovanie Ústavnej pohotovosti v Malackách, ktorú podpísali obyvatelia Záhoria a prezentovať vláde potrebu riešenia pohotovostnej služby v Malackách. Úrad vlády zaslal odpoveď, že keďže BSK poskytlo dotáciu, považujú problém pohotovostnej služby za vyriešený.

„V roku 2014 primátor Malaciek prisľúbil spoluúčasť, že predloží návrh mestským poslancom na financovaní aj z rozpočtu mesta. Žiaľ nový primátor Malaciek v žiadosti o dotáciu uviedol, že nemá voľné zdroje ani len na minimálnu spoluúčasť Malaciek. Hoci mesto aktuálne hospodári s prebytkom bežného rozpočtu 1 milión eur. Rovnako sa ani len symbolicky nezapojila žiadna obec zo Záhoria, ktorým pohotovosť slúži, pričom zo zákona má obec utvárať podmienky na zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti svojim obyvateľom,“ vysvetľujú.

Aktuálne prebieha proces verejného obstarávania poskytovania ústavnej pohotovostnej služby v Malackách. „Škoda len, že úrad BSK odignoroval výzvu poslanca Slobodu, aby ešte pred zverejnením súťažných podmienok ich konzultovali so všetkými zainteresovanými. V už prebiehajúcich súťažných podmienkach sú nezrovnalosti ako napr. požadované počty pracovníkov, ktoré sú potrebné pre nepretržitú prevádzku pohotovosti, hoci ju obstarávame len na hodiny mimo pracovného času nemocnice. Rovnako je žiadané zabezpečenie pracovníkov napr. pre gynekologickú pohotovosť, hoci ani Nemocnica Malacky ju nezabezpečuje samostatným pracovníkom, ale  lekárom z oddelenia nemocnice. A o tom, že poskytovateľ služby má hradiť nemocnici paušálnu platbu za poskytnutie energií, bez možnosti zúčtovania prípadných preplatkov alebo nedoplatkov,“ uzatvárajú saskári.

Vladimír Sloboda, poslanec BSK za SaS
Anna Zemanová, poslankyňa BSK za SaS
Janka Cigániková, poslankyňa BSK za SaS
Ján Karman, poslanec BSK za SaS
Igor Bendík, vicežupan BSK za SaS 

- Reklama -