KDH: Kauzu palivových kariet na náš podnet preverí Generálna prokuratúra

0
KDH (Autor: KDH)

Prokuratúra už niekoľko mesiacov vyšetruje, či nedošlo k machinácii vo verejnom obstarávaní, keď zákazku na kontrolu platieb mýta palivovými kartami získala za sporných okolností firma Paywell.

„Na náš dnešný podnet preverí aj to, či vôbec malo dôjsť k dodatku k zmluve s firmou Skytoll urobenému bez verejného obstarávania v roku 2009. Či nedošlo k podvodu a či náhodou firma Skytoll nemala aj tieto služby robiť v tom balíku za 850 miliónov eur, ktoré vysúťažila,“priblížil po stretnutí s vedením GP Zajac.

Opozícia vlani kritizovala Počiatka za tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty. Vyčítala mu napríklad to, že za víťazom súťaže, spoločnosťou Paywell, stojí schránková firma, ale aj predražené poplatky za zabezpečovanie tejto služby či účelovo nastavené podmienky tendra.

Poslanci sa na dnešnom stretnutí na prokuratúre zaujímali aj o vyšetrovanie kauzy Váhostav. „Boli sme informovaní, že pokračuje vyšetrovanie s tým, že ide o podozrenie z trestných činov v piatich oblastiach a prokuratúra koná. Existuje stále dôvodné podozrenie na nepovolenú štátnu pomoc,“povedal Štefanec.

Špeciálna prokuratúra si podľa Zajaca vyžiadala informácie z Belize, Cypru, Veľkej Británie, Kostariky a Nového Zélandu. Zároveň prizvala k vyšetrovaniu súdneho znalca. „Očakáva sa tento znalecký posudok, ktorý bude kľúčový v tejto kauze, niekedy v apríli na budúci rok. Chápeme, že vyšetrovanie takej veľkej kauzy je náročné a sme presvedčení o tom, že GP v spolupráci s políciou tieto možné podvody vyšetrí,“uzavrel.

 
- Reklama -