KDH: Opustil nás kardinál Ján Chryzostom Korec

0
KDH (Autor: KDH)

V úctyhodnom veku po úctyhodnom živote nás opustil kardinál Ján Chryzostom Korec. S jeho osobou je predovšetkým spojené pôsobenie tzv. podzemnej cirkvi, v rámci ktorej slúžil už ako 27-ročný, tajne vysvätený biskup, a ktorú dlhé roky zodpovedne usmerňoval. V zápase s komunistickým režimom a ideológiou bol pevný stĺpom, ktorý sa štátna bezpečnosť neustále pokúšala zastrašiť a odstrániť. Ako medzinárodne známu osobnosť ho však nemohli celkom umlčať. Bol pre svoju činnosť väznený v tvrdých podmienkach osem rokov.

Kardinál Korec vyoral hlbokú brázdu aj na poli duchovného rastu slovenského národa, jeho kultúry a vzdelanosti. Mnohé knihy a viaceré otvorené listy, ktoré napísal vtedajším komunistickým mocipánom, boli veľkou posilou a povzbudením pre ľudí hľadajúcich pravdu, duchovnú orientáciu, ľudskú dôstojnosť a spravodlivosť. Aj počas demokracie nekompromisne pranieroval negatívne spoločenské javy ako korupciu, nekultúrnosť, sociálnu nespravodlivosť, nízku vymožiteľnosť práva či rodovú ideológiu.

Kardinál Korec zostane pre nás symbolom vernosti Cirkvi, slovenskému národu a vlastnému presvedčeniu a tiež symbolom nezlomnosti voči každej totalite.
Nech ho Pán časov odmení za všetko dobré, čo pre Slovensko vykonal! Nech odpočíva v Božom pokoji!

Ján Figeľ
Predseda KDH
Podpredseda NR SR

- Reklama -