VIDEO Hviezdy európskeho filmu sa postavili za utečencov. Chcú prelomiť mlčanie

0
Juliette Binocheová, francúzska herečka (Autor: www.fanpop.com)

Európski lídri už mesiace nevedia nájsť zhodu v riešení utečeneckej a humanitárnej krízy. Síce sa na pláne presídlenia a premiestnenia 160-tisíc utečencov zhodli, táto dohoda však ešte čaká na plnú implementáciu.

Chcú prelomiť mlčanie

Viac ako 5 500 filmových tvorcov podpísali petíciu, v ktorej vyzývajú EÚ k jednotnej akcii v otázke utečencov. Hviezdy filmu sa postavili za utečencov a ich cieľom je rozvinúť diskusiu o tejto téme na celoeurópskej úrovni. Svoj zámer predstavili na pôde Európskeho parlamentu. Medzi signatármi petície sa objavili mená ako Juliette Binoche, Daniel Craig či Valeria Bruni Tadeschi.

Realita sa skladá z obrazov

Jedným z podporovateľov petície je aj francúzsky režisér oscarového filmu „The Artist“ Michael Hazanavicius. Ten je presvedčený, že drvivá väčšina Európanov sú ľudia dobrej vôle, ktorí však svoje svedectvo nedokážu posunúť ďalej. „Myslím, že je potrebné ich inšpirovať správami a postojmi, o ktoré sa môžu títo ľudia oprieť,“ vyjadril sa Hazanavicius.

Brit Claude Moraes (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente) sa vyjadril, že Európska únia nie je len ekonomickým a obchodným združením, ale dôležitá je aj spoločná kultúra a vizualizácia obrazu.

„Veľa z toho, čo sa deje s utečencami je v reakcii na obrazy, ktoré vidíme. Je preto absolútne správne, že do utečeneckej krízy sa zapojili aj európski filmári,“ povedal Moraes.

- Reklama -