Premiér Fico: Sú aj lepšie spôsoby, ako sa zviditeľňovať pred voľbami

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážené dámy a páni, vláda Slovenskej republiky musí rešpektovať Ústavu Slovenskej republiky a právo poslancov Národnej rady predložiť návrh na vyslovenie nedôvery, či už ide o konkrétneho ministra dnes, alebo sú to iné návrhy, ktoré poslanci Národnej rady predkladajú. Dovoľte mi, aby som k tomuto návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu Jurajovi Draxlerovi predniesol stanovisko vlády Slovenskej republiky.

Dámy a páni, tento návrh je absurdný. Je absurdný preto, pretože nemáte absolútne žiadne argumenty. Vy kritizujete ministra za to, že konal a tešili ste sa, že nebude konať. A naopak, ho kritizujete za to, že nekonal, lebo ste sa tešili, že bude konať, ako napríklad pri Iuvente alebo pri podobných nehnuteľnostiach.

Dámy a páni, sú aj lepšie spôsoby, ako sa zviditeľňovať pred parlamentnými voľbami. Choďte medzi ľudí. Organizujte mítingy. (Potlesk.) Pretože obávam sa, že ak to takto pôjde ďalej, vážené dámy a páni, tak každý týždeň budeme svedkami odvolávania ministrov. Najbližšie to bude minister zdravotníctva, počúvam, že už diskutujete o mne, je nás pätnásť. Len prosím, poponáhľajte sa, lebo do volieb je už málo času, aby ste postíhali každý týždeň zvolať aspoň jednu absurdnú mimoriadnu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky. (Potlesk.) Ale my sa vyrušovať nenecháme a budeme naďalej pracovať.

Viete, čo ma mrzí najviac? Mrzí ma to, že neprinášate pre Slovensko a pre Národnú radu Slovenskej republiky žiadnu alternatívu. Prinášate jedinú alternatívu, a to je alternatíva zla. Ničoho iného. Zla, rozdeľovania, negatívnej politiky. A budem konkrétny. (Potlesk.) Keď tu boli merači zlej energie hore, na tom balkóne, tak sa sťažovali, že keď vošli niektorí opoziční poslanci, tak tie virgule ich skoro obesili. (Smiech v pléne.) Došiel pán Lipšic, tak normálne museli ujsť z toho balkóna, pretože toľko zla, čo vnášate do tejto siene, to tu naozaj už dlhé roky nebolo a ja tu sedím od roku 1992, prvýkrát som bol vtedy zvolený.

Dámy a páni, v histórii sú všelijaké príklady absurdnosti. Ja som sa minule len tak prehrabával v histórii rímskych cisárov a možno ani neviete, ale rímsky cisár Caligula menoval svojho koňa za senátora. A to bola tak významná udalosť, že by som dnes odvolávanie pána ministra považoval za druhú najvýznamnejšiu historickú udalosť z hľadiska hlúposti a blbosti. Čo to robíte? Na čo je dobrá táto schôdza? Načo vyrušujete poslancov Národnej rady s takýmito nezmyselnými návrhmi? Veď tam nič nie je. Keď som počúval pozorne pani, ktorá predkladá, poslankyňu, tento návrh, tak ja neviem, čoho sa jednoducho chytiť. Tam, kde bolo treba konať, pán minister konal. Tam, kde nebolo treba konať, tak tam minister nekonal. Tak ste ho mali pochváliť a neodvolávať v Národnej rade Slovenskej republiky.

Dámy a páni, nerobte túto politiku zla! Nerobte ju. Choďte medzi ľudí, ponúknite Slovensku poriadnu alternatívu (potlesk), ako inak by ste to v tejto krajine robili.

A teraz konkrétnejšie. Ako prvý dôvod na vyslovenie nedôvery je uvedené údajné nekonanie ministra v súvislosti so zaslaním 460-tis. eur na falošný účet dodávateľa. Minister okamžite konal v rámci svojich kompetencií. Ihneď po tom, ako sa o tejto skutočnosti dozvedel, vydal svojím listom pokyn všetkým priamo riadeným rozpočtovým a príspevkovým organizáciám na zavedenie mimoriadnych opatrení pri platobných úhradách. V zmysle príslušného zákona minister bezodkladne inicioval vykonanie kontroly v metodicko-pedagogickom centre, ktorá bola zameraná na preverenie úhrady vybraných faktúr firme Kvant, s. r. o. Bratislava. Zároveň požiadal generálnu riaditeľku tohto pracoviska, aby vykonala nevyhnutné opatrenia jednak na zamedzenie ďalšieho zneužitia systému platieb, ale aj na zaistenie prevedených finančných prostriedkov a ich vrátenie na účet metodicko-pedagogického centra.

Generálna riaditeľka centra v zmysle svojej kompetencie bezodkladne vykonala viacero opatrení zabezpečujúcich kontrolu a zamedzenie zneužitia systému úhradu splatných záväzkov. Iniciatívne podala aj trestné oznámenie voči neznámemu páchateľovi na polícii. Keďže bol zistený rozpor medzi kontrolnými listami k faktúram a samotnými platobnými príkazmi v Štátnej pokladnici, generálna riaditeľka vykonala nevyhnutné personálne opatrenia voči vedúcemu oddelenia ekonomiky MPC.

Vyššie spomenutá kontrola bola ukončená 16. októbra 2015 a jej výsledky boli prerokované s vedením MPC. V jej záveroch sa konštatuje, že zodpovední pracovníci MPC, ktorí disponovali informáciou o takzvanej zmene účtu spoločnosti Kvant, porušili ustanovenia zákona 502/200 o finančnej kontrole a vnútornom audite, a to tým, že výkon predbežnej finančnej kontroly vykonali len formálne a neoverili predovšetkým súlad finančnej operácie s uzatvorenou kúpnou zmluvou. Kontrola zároveň potvrdila rozpor medzi kontrolnými listami k faktúram a samotnými platobnými príkazmi v Štátnej pokladnici. Na základe záverov tejto kontroly vykonala generálna riaditeľka MPC ďalšie personálne opatrenia voči zamestnancom zodpovedným za preskúmanie správnosti finančných operácií, ako aj za celkové finančné riadenie národného projektu NRK II.

Ďalej skupina poslancov odôvodňuje svoj návrh na odvolanie ministra tvrdením, že minister nechal budovu Iuventy prehlásiť za nadbytočný majetok, citujem ešte raz: “minister nechal budovu Iuventy prehlásiť za nadbytočný majetok”, ako aj ohlásený nový spôsob hľadania využitia budovy Ekoiuventy. Areál bývalej Ekoiuventy na Búdkovej ulici v Bratislave bol vyhlásený za prebytočný na základe ustanovenia § 3 ods. 3 zákona č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v znení neskorších predpisov vtedajším správcom priamo riadenou organizáciou IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže 14. apríla 2015. Vyhlásenie prebytočnosti Iuventou bolo potrebné len z formálno-právneho hľadiska, aby mohlo dôjsť k prevodu správy majetku štátu za tejto priamo riadenej organizácie na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Nehnuteľnosti na Búdkovej je tak v súčasnosti zapísaná v katastri nehnuteľnosti ako majetok štátu pod správcom: ministerstvo školstva. Ministerstvo tento areál nikdy za prebytočný majetok štátu nevyhlásil, takže neviem, o čom tu rozprávate, pani poslankyňa, vo svojom návrhu.

(Potlesk.)

Ďalším otáznym dôvodom skupiny opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi je údajne nekompetentná personálna politika Juraja Draxlera. Problémy Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie uvedeného v návrhu skupiny poslancov nikto neriešil 25 rokov. Je nevyhnutná jeho komplexná reforma, čo sa samozrejme mnohým dlhoročným zamestnancom nemusí páčiť. Vedenie organizácie IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže, ktoré opoziční poslanci tiež spomínajú vo svojom návrhu, vykonalo v poslednom čase veľa významných zmien, ktoré majú priniesť efektívnejšie a modernejšie tejto organizácie. Zmenila sa organizačná štruktúra, prepojila sa odbornosť s manažérskymi skúsenosťami a zodpovednou správou financií. Významne bol zoštíhlený aparát organizácie, zredukoval sa počet administratívnych pracovísk a Iuventa bola presťahovaná do jednej budovy.

Cieľom vykonaných zmien je otvoriť organizáciu mládežníckemu sektoru a vytvoriť dôveryhodnú platformu na spoluprácu pre všetkých, nielen vybraných mládežníckych partnerov. Zmeny organizačnej štruktúry a organizačného poriadku ministerstva sú plne v kompetencii ministra zodpovedného za riadenie rezortu.

Počet zmien organizačnej štruktúry, ktoré schválil minister Draxler, sa nijako nevymyká počtu zmien, ktoré schválili jeho predchodcovia za prvý rok svojho úradovania. Zmeny organizačnej štruktúry a organizačného poriadku ministerstva v poslednom období súviseli najmä s ukončovaním programového obdobia 2007 – 2013, operačný program Výskum a vývoj a operačný program Vzdelávanie a prípravou implementácie nového programového obdobia 2014 – 2020 operačný program Výskum a inovácie a operačný program Ľudské zdroje v sekcii štrukturálnych fondov EÚ ministerstva. Ďalej, súviseli s udržateľnosťou a zabezpečovaním úloh súvisiacich s aktivitami národných projektov, digitálne učivo na dosah a elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva. Ďalej súviseli z dôvodu zabezpečenia efektívneho výkonu úloh a činnosti jednotlivých organizačných útvarov ministerstva, vychádzajúcich z určenia prioritných alebo nových úloh, z množstva práce, napríklad posilnenie odboru legislatívy a aproximácie práva, odboru pre verejné obstarávanie, inštitútu vzdelávacej politiky.

Pokus skupiny poslancov o odvolanie ministra školstva je prejavom účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy vlády v rezorte školstva pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Vláda preto poukazuje na mnohé pozitíva, ktoré prinieslo pôsobenie ministra školstva Draxlera od jeho nástupu do funkcie. V oblasti predprimárneho vzdelávania okrem prijatia inovovaných štátnych vzdelávacích programov ministerstvo pripravilo dve výzvy na rozšírenie kapacít materských škôl, vďaka ktorým bude umiestnených takmer 5 200 detí. Prácu získa takmer 500 učiteliek v 200 problematických obciach a mestách, ktoré boli úspešnými žiadateľmi.

Ministerstvo taktiež prijalo inovované štátne vzdelávacie programy pre základné školy a gymnáziá.

Páni v opozícii, o tomto sa vám ani nesníva, že by ste niekedy rekonštruovali škôlky, rozširovali kapacity. Ani ste netušili o tom, že takéto niečo môže vôbec existovať. (Potlesk.)

Ministerstvo začalo aktívne riešiť kritické oblasti kapacít základných škôl, kedy žiaci často chodili do školy v dvojzmennej prevádzke. V 27 obciach po celom Slovensku sa tento problém začal riešiť výstavbou takzvaných modulových základných škôl. V aktívnej spolupráci so všetkými zamestnávateľskými zväzmi bol pripravený prelomový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý zavedením takzvaného duálneho vzdelávania bude flexibilne reagovať na požiadavky trhu práce a zamestnávateľov. Hovoríme o stovkách študentov, ktorí podpisujú dnes učebné zmluvy. Očakávame, že ďalší školský rok bude ešte v tomto duchu úspešnejší.

Jarný legislatívny balík, ktorý upravil celý rad náležitostí školskej praxe, vychádzal najmä z požiadaviek stavovských organizácií a potrieb rodičov. Ministerstvo ďalej v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov. Ministerstvo predložilo na rokovanie Národnej rady nový komplexný zákon o športe, ktorý svojím rozsahom prinesie zásadné zmeny do fungovania a financovania športu ako celku. Tak asi to bol dobrý zákon, keď ste ho skoro všetci podporili a teraz odvolávate ministra za to, že takéto kvalitné zákony predkladá do Národnej rady.

Prvýkrát po mnohých rokoch na základe vyjadrení stavovských organizácií nechýbali na školách na začiatku školského roku učebnice. Výnimky sa týkali len druhých dielov učebníc, prípadne učebníc výtvarnej výchovy. Odstránená bola dlhoročná prax nákupov učebníc cudzieho jazyka rodičmi, kedy napríklad anglický jazyk pre prvý stupeň základných škôl je plne pokrytý príspevkom, ktorý ministerstvo posiela na školy. Zásadnou zmenou v učebnicovej politike je spustenie nového edičného portálu. Za pôsobenia ministra Draxlera sa zrýchlil proces digitalizácie jednotlivých vzdelávacích programov a paralelne v spolupráci s Úradom vlády sa nám podarilo zapojiť školy v piatich okresoch k dedikovanej optickej sieti, ktorá umožňuje prístup k digitálnemu edukačnému obsahu s takmer neobmedzenou rýchlosťou.

Spustené boli taktiež zmeny vo vysokom školstve sprísnenou akreditačnou politikou. Stabilizácia vedeckého prostredia ako jedna z priorít vlády sa prejavila v trojročnej zmluve o financovaní medzi Slovenskou akadémiou vied a štátom zastúpeným ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu a ministerstvom financií.

Na základe uvedeného, vážené dámy a páni, vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery Jurajovi Draxlerovi, poverenému riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a považuje ho za účelové, vykonštruované, nepravdivé, lživé, absurdné, zlé, nenapadajú ma ďalšie prívlastky.

Dámy a páni, my sme prejavili úctu k vám. My sme prišli napriek tomu, že vláda má kopu všelijakej roboty ešte pred sebou a ešte musíme toho veľa urobiť. Kde ste vy? Popodpisovali ste návrh na odvolanie, ani jeden tu nesedí. (Potlesk.) Ja som si pozeral mená, mená, mená ľudí, ktorí podpísali návrh. Je tam podpredseda Národnej rady. Kde je podpredseda Národnej rady pán Figeľ? Kde sú ďalší predstavitelia, ktorí podpísali tento návrh? Tak vy nás naženiete na absurdnú schôdzu Národnej rady, všetci poslanci Národnej rady za SMER tu sedia. Sú tu všetci prítomní členovia vlády, ktorí boli dnes na vláde, lebo máme na zahraničnej ceste. Ale páni z opozície, samozrejme, tých niet, pretože to považujú len za účelovú hru. Prosím, skončite túto schôdzu veľmi rýchlo. (Potlesk.)

Ďakujem pekne. (Doznievanie potlesku.) … končím možnosť prihlásiť sa s faktickými poznámkami.

- Reklama -